Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 2.prosinec 17:22

Neuvedl jste, co máte na mysli, protože slsoveso propít má více významů.

1. Propíít znamená utratit peníze za pití – dříve jste mohl propít kalhoty, chalupu. Pokud dotyčný neměl už chalupu, třeba ani žádný dobytek, dostal se až na dno = dosta se do zkázy, na mizinu. Tedy se propil, utratil vše, co měl.

Nevím, jak byste to rychle dokázal.

2. Můžete také propít čas, tedy zbytečně jej strávíte v hospodě a propijete, tedy utraíte všechny peníze, tudíž i tak se může propít až na dno.

3. Propít = zastarale vypít, takže může vypít obsah sklenice, až uvidíte dne. Zda se ale dostanete na mizinu, tedy na pomyslné dne, záleží na tom, jak často se budete dívat na dno sklenice.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 2.prosinec 17:28

Neuvedl jste, co máte na mysli, protože sloveso propít má více významů,, dnes i jeden zasstaralý, rovněž jako dnio = skutečné i pomyslné.

1. Propít znamená utratit peníze za pití – dříve jste mohl propít kalhoty, chalupu, krávu atd. . Pokud dotyčný neměl už chalupu, ani žádný dobytek, dostal se až na dno = dostal se do zkázy, na mizinu. Tedy se propil, utratil vše, co měl.

Nevím, jak byste to rychle dokázal.

2. Můžete také propít čas, tedy zbytečně jej strávíte v hospodě a propijete, tedy utratíte všechny peníze, tudíž i tak se lze propít až na dno.

3. Propít = zastarale vypít, takže může vypít obsah sklenice, až uvidíte dno.

Zda se ale dostanete na mizinu, tedy na pomyslné dne, záleží na tom, jak často se budete dívat na dno sklenice.

Jinak u toho zastaralého výrazu se můžete mejrychleji dostat na dno sklenice.