Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 14.listopad 19:32

Závist je neschopnost/lenost opatřit si to, co člověk závidí jinému. A takový člověk se zaobírá hl. ostatními než sám sebou na tolik, že nemá čas žít ani (racionálně) uvažovat. Proto si myslím, že od závisti k dosažení vlastního úspěchu předchází ještě jeden krok – a to uvědomění si (uvědomění si toho jaký je – tedy závistivý a co vlastně chce a konečně se začít zaobírat především sebou samým).
Takže hlavním lékem na závist je UVĚDOMĚNÍ. Proto si myslím, že závistivci nikdy nedostanou to, co ostatním závidí = proto nemůže být úspěch lékem, když ho nedosáhnou.

Ovšem možná taky záleží i na jiných okolnostech: Třeba na míře závisti, pokud není nijak velká, tak člověk asi může dosáhnout objektu závisti a až to dostane (uspěje), tak se ze své závisti vyléčí, ale je to spíš takový bonus k tomu, než lék samotný.
:)

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 14.listopad 19:36

Závist je neschopnost/lenost opatřit si to, co člověk závidí jinému. A takový člověk se zaobírá hl. ostatními než sám sebou, a to na tolik, že nemá čas žít ani (racionálně) uvažovat. Proto si myslím, že od závisti k dosažení vlastního úspěchu předchází ještě jeden krok – a to uvědomění si (toho jaký je – tedy závistivý a co vlastně chce a konečně se začít zaobírat především sebou samým).
Takže hlavním lékem na závist je UVĚDOMĚNÍ. Proto si myslím, že závistivci nikdy nedostanou to, co závidí ostatním = proto pro ně nemůže být úspěch lékem.

Ovšem možná taky záleží i na okolnostech: Třeba na míře závisti; pokud není nijak velká, tak člověk asi může dosáhnout objektu závisti a až to dostane (uspěje), tak se ze své závisti možná i vyléčí, ale je to spíš takový bonus k tomu, než že by to bylo lékem samo osobě.
:)