Odpověděl/a – 30.září 16:15
Na zelené lusky jsou lepší keříčkové f. – jemné lusky bez vláken, pomaleji stárnou, jak píše Annas. Přesto- moje máma pěstovala pouze tyčkové- část nechala dozrát a část jsme zavařovali lusky. Ale to je složitější, musí se trhat jen dokud jsou mladé a křehké, a navíc při odlamování zbytku stopky a špičky jsme se snažili spolu s nimi vytrhnout i postranní vlákna na švech lusku. Tedy u těch trošku starších. Je to trochu pracnější, ale lusky jsou zase větší, než u keříčkových, vzpomínám, že jsme takto zavařovali i 100 velkých sklenic. Ve vašem případě si ale myslím, že lusky už budou povětšině mírně přestárlé. Jste-li velký šetřílek, tak alespoň vyloupat nedozrálá semena, k jídlu to nevadí, že nejsou dozrálá, ale asi by bylo lépe je hned uvařit, neskladovat
Odpověděl/a – 30.září 19:32
Na zelené lusky jsou lepší keříčkové f. – jemné lusky bez vláken,
pomaleji stárnou, jak píše Annas. Přesto- moje máma pěstovala pouze
tyčkové- část nechala dozrát a část jsme zavařovali lusky. Ale to je
složitější, musí se trhat jen dokud jsou mladé a křehké, a navíc při
odlamování zbytku stopky a špičky jsme se snažili spolu s nimi vytrhnout
i postranní vlákna na švech lusku. Tedy u těch trošku starších. Je to
trochu pracnější, ale lusky jsou zase větší, než u keříčkových,
vzpomínám, že jsme takto zavařovali i 100 velkých sklenic. Ve vašem
případě si ale myslím, že lusky už budou povětšině mírně
přestárlé. Jste-li velký šetřílek, tak alespoň vyloupat nedozrálá
semena, k jídlu to nevadí, že nejsou dozrálá, ale asi by bylo lépe je
hned uvařit, neskladovat, nebo aby při dosychání nezplesnivěly.
Taky nejsou tyčkové f. jako tyčkové. My mívali s trochu menšími bílými
semeny, ale klasické s velkými barevnými semeny asi jen na semena.