Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.srpen 14:00

Podle zdrojů zřejmě ano.

"Homocystein se dnes skutečně považuje za samostatný rizikový faktor aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, mozkové mrtvice i některých dalších nemocí. Je to aminokyselina, která se v těle vytváří z esenciální aminokyseliny obsahující síru – metioninu.

Porucha enzymů, které proměňují homocystein zpět na metionin anebo tvoří cystein, případně nedostatek vitamínů skupiny B (hlavně kyselina listová, pyridoxin a vitamín B12) potřebných na tyto reakce, vede k nadbytku homocysteinu v krvi. Tento nadbytek je pro buňky toxický.

Podle výzkumu z posledních roků trpí zvýšenou hladinou homocysteinu v krvi v důsledku nesprávné výživy (nadbytek metioninu ze živočišných potravin, nedostatek kyseliny listové ze zeleniny a luštěnin) a konzumace alkoholu velmi mnoho lidí. Patříte k nim? Mimochodem, nedávná studie ukázala, že veganská strava je schopná za jediný týden snížit hladinu homocysteinu o 13%."

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

ttps://www.ma­gazinzdravi.cz/co-je-to-homocystein-a-kde-se-tvori-cetl-jsem

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.srpen 14:10

Podle zdrojů zřejmě ano.

"Homocystein se dnes skutečně považuje za samostatný rizikový faktor aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, mozkové mrtvice i některých dalších nemocí. Je to aminokyselina, která se v těle vytváří z esenciální aminokyseliny obsahující síru – metioninu.

Porucha enzymů, které proměňují homocystein zpět na metionin anebo tvoří cystein, případně nedostatek vitamínů skupiny B (hlavně kyselina listová, pyridoxin a vitamín B12) potřebných na tyto reakce, vede k nadbytku homocysteinu v krvi. Tento nadbytek je pro buňky toxický.

Podle výzkumu z posledních roků trpí zvýšenou hladinou homocysteinu v krvi v důsledku nesprávné výživy (nadbytek metioninu ze živočišných potravin, nedostatek kyseliny listové ze zeleniny a luštěnin) a konzumace alkoholu velmi mnoho lidí.atd."

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

ttps://www.ma­gazinzdravi.cz/co-je-to-homocystein-a-kde-se-tvori-cetl-jsem

Hladinu homocysteinu ovlivňuje samozřejmě dostatek uvedených vítamínů, s tím souvisí i správné strravování.

"Na vzniku vysoké hladiny homocysteinu se účastní vysoký podíl tuků ve stravě. Proč? Pyridoxin a kyselina listová (velice citlivá na zahřátí) se rozpouští ve vodě, což prospívá transportu těchto vitamínů do těla.

Ale tuk přítomný v trávicím traktu obalí částečky obou vitamínů, brání přístupu vody k nim a snižuje množství vitamínů, které se v těchto nevhodných podmínkách mohou rozpustit. Navíc přírodní folát (tj. soubor látek přírodního charakteru s účinností podobnou kyselině listové) se musí nejprve rozpustit, aby mohl být enzymaticky rozštěpen na kyselinu listovou. Teprve ta se může dostat střevní stěnou do krevního oběhu a dostat se k buňkám. Přitom např. v mražené zelenině po uvaření zůstanou sotva 2 % z původního obsahu folátů. To ale buňkám nestačí!"

Více zde: https://www.eft-zivotnikouc.cz/ho­mocystein/