Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 8.červenec 14:54

Proč? To byste se měla zeptat těch jedinců, kteří to dělají a většině sedících kolem znepříjemňují jídlo. U těch kteří jsou zvlášz+ citlivá na tyto zvuky, jde o nervovou poruchu tzv. misophonii.

Proč srkání i mlaskání? Možná dotyční napodobují kulturu některých zemí, kde je právě ten zvuk znakem. spokojenosti. U nás tabu.

Srkání – pijí třeba čaj nebo jedí polévku jen po malých doušcích, vtahují ji ji do sebe, jako když sají. Při jídle neslušné. Že by je to rodiče špatně naučili, chovají se stále jako alé děti, které sají mléko. také je sloveso odvozené od slovesa sát.

Mlaskání – vydávat uvolněním sevřených rtů neno . jazyka od patra zvláštní zvuk při jídle. Dávají najevo, jak jim chutná. Totiž slovo mlaskat je odvozené ze staroindickho mlas = chutˇ.

Jde o nevychovanost, nevhodné projevy při stolování. Dotyční si to zřejmě neuvědomují. Těřko říct.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 8.červenec 16:56

Proč? To byste se měla zeptat těch jedinců, kteří to dělají a většině sedících kolem znepříjemňují jídlo. U těch, kteří jsou zvlášť citliví na tyto zvuky, jde o nervovou poruchu, tzv. misophonii.

Proč srkání i mlaskání? Možná dotyční napodobují kulturu některých zemí, kde je právě ten zvuk znakem spokojenosti., poděkování kuchaři a hostiteli za dobré jídlo. U nás tabu.

V minulosti tomu tak bylo i u nás . Již staří Slované dávali mlasknutím najevo, že jim jídlo chutnalo a že jedí s potěšením. Vztah ke slovesu chutnati. Třeba napodobením zvuku zvířat – třeba prasátko také mlaská, když mu chutrná.

Mlaskání – vydávat uvolněním sevřených rtů nebo jazyka od patra zvláštní zvuk při jídle. Mlaskající dávají najevo, jak jim chutná. Totiž slovo mlaskat je odvozené ze staroindického mlas = chutˇ.

Srkání – pijí třeba čaj nebo jedí polévku jen po malých doušcích, vtahují ji ji do sebe, jako když sají. Při jídle neslušné. Že by je to rodiče špatně naučili, chovají se stále jako malé děti, které sají mléko. Také je sloveso srkat odvozené od slovesa sát.

Jde o nevychovanost, nevhodné projevy při stolování. Dotyční si to zřejmě neuvědomují. Hlavně že jsousjpokojení oni.

Ssmozřejmě pokud nejde o nějakou poruchu.