Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.červen 17:23

Co myslíte ve smyslu stejná práva pro pedagoga a asistenta? . Obě ffunkce se liší. Učitel má ve vztahu k žákům více práv i povinností.

Neznám náplň paráce asistentka, takže jsem se raději podívala a zjistila, že se funkce učitele a jeho asistenta liší.

"Podle y má asistent pracovat pod vedením jiného pedagogického pracovníka.

Podobně z výkladu vyhlášky vyplývá, že by asistent neměl nějak pravidelně bez přítomnosti učitele doprovázet žáky na školní akce – lze to přijmout jako výjimečné řešení v nějaké mimořádné situaci, kdy chybí dostatečný počet učitelů, nemělo by to být ale běžnou normou."

http://www.asis­tentpedagoga.cz/va­se-dotazy

Pokud asistent pedagoga dočasně chybí (např. pro nemoc) je povinností školy zajistit běžný provoz třídy jinak – buď tak, že na pozici asistenta pedagoga dočasně zaskočí jiný pedagogický pracovník školy (např. vychovatelka ze školní družiny), anebo tak, že vyučování zvládne dočasně učitel sám (zejména v situaci, kdy žádná vhodná náhrada za asistenta není k dispozici). "

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.červen 17:38

Co myslíte ve smyslu stejná práva pro pedagoga a asistenta? . Obě ffunkce se liší. Učitel má ve vztahu k žákům více práv i povinností.

Neznám náplň práce asistenta, takže jsem se raději podívala a zjistila, že se funkce učitele a jeho asistenta liší.

Podle vyhlášky má asistent pracovat pod vedením jiného pedagogického pracovníka.

Z výkladu vyhlášky vyplývá, že by asistent neměl nějak pravidelně bez přítomnosti učitele doprovázet žáky na školní akce – lze jen jako výjimečné řešení v nějaké mimořádné situaci, kdy chybí dostatečný počet učitelů, nikoliv běžně.

Pokud asistent pedagoga dočasně chybí musí, vedení školy zajistit běžný provoz třídy jinak – např. na pozici asistenta pedagoga dočasně zaskočí jiný pedagogický pracovník školy (např. vychovatelka ze školní družiny), nebo že vyučování zvládne dočasně učitel sám (zejména v situaci, kdy žádná vhodná náhrada za asistenta není k dispozici). "

http://www.asis­tentpedagoga.cz/va­se-dotazy

Je tooho mnohem víc, takže pokud jde o práva či povinnosti obou pracovníků ve vztahu k žákům, je určitý rozdíl. Pedagog je zkrátká ten hlavní, asistent je ten druhý v pořadí.