Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.květen 15:14

Ne vždy, iluzí není snadné se zbavit. mýty jsou výpovědi např. o vzniku světa, bohů, takže jsou zajímavé a srovnatelné s dalšími informacemi. atd.

Dohady mohou soviset s pochybováním – „pochybuji, tedy jsem,“ řekl svatý Augustin, i když se to týkalo Boha.

Descartes se dostal dál – „myslím, tedy jsem“, takže jde o to, že se snaží přesvědčit, co existuje.

Lidé přebírají znalosti z minulosti, ne vždy jsou pravdivé, pohled se mění s vývojem společnosti, ale právě to, že člověk myslí, může se zbavit „iluzí“ a dohadů. Ale často pochyhbuje – to je to věčné PROČ.

Ale nestačí jen vědomosti či znalosti, ale je třeba také věiřt, že to tak mohlo být. Pochybovat se dá o všem … často záleží na úhlu pohledu, věrohodnosti zdroje atd. Co je dnes jisté?

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.květen 15:42

Ne vždy, iluzí není snadné se zbavit, mýty jsou výpovědi např. o vzniku světa, bohů, takže jsou zajímavé a srovnatelné s dalšími informacemi. atd.

Dohady mohou souviset s pochybováním – „pochybuji, tedy jsem,“ řekl svatý Augustin, i když se to týkalo Boha.

Descartes se dostal dál – „myslím, tedy jsem“, takže jde o to, že se člověk snaží přesvědčit o tom, co myslím, že existuje.

Lidé přebírají znalosti z minulosti, ne vždy jsou pravdivé, pohled se mění s vývojem společnosti, ale právě to, že člověk myslí, může se možná zbavit iluzí, nevěřit mýtům, ale těžko dohadů. Vždyť pochybování rozšiřuje vědomosti – to je to věčné PROČ.

Ale nestačí jen vědomosti či znalosti, ale je třeba také věřit, že to tak mohlo být. Pochybovat se dá o všem … často záleží na úhlu pohledu, věrohodnosti zdroje atd. Co je dnes jisté? Jen to, že dnes je dnes …