Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 29.prosinec 11:11

Jeden citát

"Umělec potřebuje svobodu, ne aby dělal, co chce, ale aby byl, kdo je. Umělec chce, co musí; technik chce, co může. Umělec žádá svobodu pro to, co je bytostně nutné; technik pro to, co je technicky možné. Kritériem umělcovým je schopnost svět obývat, činit jej obyvatelným; kritériem technikovým je schopnost svět dobývat, činit jej konzumovatelným. Rytmus prvého je bytostný; rytmus druhého ekonomický. Umělec se dává vést virtuálním rytmem přírody; technik usiluje vést svým strojovým rytmem přírodyu. " Josef Šafařík.

Považuji za umění především to, co ovlivňuje člověka esteticky. Působí na jednotlivé smysly – podle druhů umění a vyvolává příjemný pocit. Jenže každý má jiné požadavky. Takže se pohled na umění liší .

Jak vyplývá z hisstorie, někteří umělci byli jistým způsobeme šílenci, možná to byla daň za genialitu. Někde jsem četla, že umělec je ten, který tvoří rychle,
jeho dílo má í trvalou hodnotu

Umělec má svými výtvory šlechtit člověka.

Jenže někteří umělci se snaží své nadání či talent prodat, neberou jako trvalou hodnotu. „Mrhají“ svým talentem., jiní talent nemají, ale vyhovují požadavkům doby, módnímu trendu, stávají se hvězdami, ale brzy zhasnou.

Takže jistým zplůsobem je i kuchař umělec, má dovednosti, umí něco perfektně. Někdo je nedostižný umělec ve hře na klavír jako laik, někdo je umělec v podvádění, v tanci atd. Ale v tomto směru jde o přenesený význam,, jde spíš o člověa, který je v něčem dovedný, stane se mistrem.

Jindy se bere umělec kdo se tímto uměním živí, , spíš s nadsázkou., ironicky.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 29.prosinec 11:21

Nedá mně, abych uvedla, co poažuji za umění základní – viz 1 a umění ve významu přeneseném – viz 2.

1. Považuji za umění především to, co ovlivňuje člověka esteticky. Působí na jednotlivé smysly – podle druhů umění a vyvolává příjemný pocit. Jenže každý má jiné požadavky. Takže se pohled na umění liší . Základní je vnímání uměleckých děl s pocitem krásy.

Umělec má svými výtvory šlechtit člověka.

2. Takže jistým způsobem je i kuchař umělec, má dovednosti, umí něco perfektně. Někdo je nedostižný umělec ve hře na klavír jako laik, někdo je umělec v podvádění, v tanci atd. Ale v tomto směru jde o přenesený význam,, jde spíš o člověa, který je v něčem dovedný, stane se mistrem.

Často je to myšleno ironicky.

Ještě bych přidala třeba kouzelníka, kejklíře, pro něhož platí vysoká míra ovládání určité činnosti nebo oboru.

Jako většina významů slov má umělec /umění význam základní a významy přenesené, zpravidla jen hovorové.