Odpověděl/a – 3.listopad 17:41
Pravdu se asi těžko dovíme, našla jsem dvě možnosti.
1. Není jisté, kdo vymyslel** utopence**. Legenda však říká, že to
byl hospodský a mlynář pan Šamánek od Berouna. První utopence začal
údajně dělat už před sto lety. Tenkrát ještě neexistovaly ledničky,
takže hospodský Šamánek zkoušel různé způsoby konzervace potravin.
Zpočátku vuřty konzervoval jen v octové vodě, později začal přidávat
cibuli, pepř a další ochucovadla. Jeho hospoda se díky tomu stala
vyhlášenou široko daleko.
Na první pohled to vypadá, že se utopenci jmenují podle vuřtů potopených
v nálevu. Legenda o mlynáři a hospodském Šamánkovi však říká, že
Šamánek se nešťastnou náhodou utopil při opravě mlýnského kola. Tak
trochu na jeho památku a tak trochu díky smyslu pro (černý) humor jeho
pochoutka dostala jméno „utopenec“.
http://dobra-kucharka.cz/ceska-kuchyne/utopenci
¨
2. V čase maďarského obléhání Uherského Brodu a myšlenku vzniku
utopenců dokonale rozvinuli i na pozvánce, kde mimo jiné stálo:
„Pod vedením sedmihradského knížete Štěpána Bočkaje se povstalecké
vojsko přiblížilo v roce 1605 k moravské hranici. Bočkajovci vpadli na
jihovýchodní Moravu v noci 1. května a směřovali k Uherskému
Brodu.....................obchodníci a poddaní se snažili šlechticům
dopravit do ležení pochutiny................... a kdo by neznal maďarské
klobásy, již tenkráte velmi lahodné. Jednou při přejezdu brodu právě
u našeho města došlo k tomu, že sudy ve kterých byly klobásy, se
převrhly do řeky Olšavy. Některé z nich měly děravá víka a do nich se
nabrala tenkráte čistá voda. Posléze se zjistilo, že když se k takovýmto
naloženým klobásám podává cibule, je to skvělá
pochoutka................
Tímto příběhem se vlastně dokazuje, jak vznikli utopenci, a že právě
Uherský Brod je jedním z možných míst, kde ke zrození tohoto jídla
došlo. Je také známo, že o mnoho let později byl jedním z velitelů
obranné brány Hradišťské jistý Eduard Svrhlík, a tento podnikavý muž
pak začal produkt rozvíjet, až se dostal k variantě nakládání buřtů
s cibulí do kyselého vína, čímž dal podobu nynějšímu
utopenci…“
http://www.ub.cz/zpravy/Uherskobrodsky-utopenec
–
Utopence nedělám, ale našla jsem jeden od Kluků v akci, jejichž některé
recepty občas zkouším.
http://www.hobbys.cz/recepty/kluci-v-akci-utopence-nechame-ulezet-tyden-cely-recept/#.WfyaD3bkXcs
Odpověděl/a – 3.listopad 17:45
Pravdu se asi těžko dovíme, našla jsem dvě možnosti.
1. Není jisté, kdo vymyslel „utopence“.
Legenda však říká, že to byl hospodský a mlynář pan Šamánek od
Berouna. První utopence začal údajně dělat už před sto lety. Tenkrát
ještě neexistovaly ledničky, takže hospodský Šamánek zkoušel různé
způsoby konzervace potravin. Zpočátku vuřty konzervoval jen v octové
vodě, později začal přidávat cibuli, pepř a další ochucovadla. Jeho
hospoda se díky tomu stala vyhlášenou široko daleko.
Na první pohled to vypadá, že se utopenci jmenují podle vuřtů potopených
v nálevu. Legenda o mlynáři a hospodském Šamánkovi však říká, že
Šamánek se nešťastnou náhodou utopil při opravě mlýnského kola. Tak
trochu na jeho památku a tak trochu díky smyslu pro (černý) humor jeho
pochoutka dostala jméno „utopenec“.
http://dobra-kucharka.cz/ceska-kuchyne/utopenci
¨
2. V čase maďarského obléhání Uherského Brodu a myšlenku vzniku
utopenců dokonale rozvinuli i na pozvánce, kde mimo jiné stálo:
„Pod vedením sedmihradského knížete Štěpána Bočkaje se povstalecké
vojsko přiblížilo v roce 1605 k moravské hranici. Bočkajovci vpadli na
jihovýchodní Moravu v noci 1. května a směřovali k Uherskému
Brodu.....................obchodníci a poddaní se snažili šlechticům
dopravit do ležení pochutiny................... a kdo by neznal maďarské
klobásy, již tenkráte velmi lahodné. Jednou při přejezdu brodu právě
u našeho města došlo k tomu, že sudy ve kterých byly klobásy, se
převrhly do řeky Olšavy. Některé z nich měly děravá víka a do nich se
nabrala tenkráte čistá voda. Posléze se zjistilo, že když se k takovýmto
naloženým klobásám podává cibule, je to skvělá
pochoutka................
Tímto příběhem se vlastně dokazuje, jak vznikli utopenci, a že právě
Uherský Brod je jedním z možných míst, kde ke zrození tohoto jídla
došlo. Je také známo, že o mnoho let později byl jedním z velitelů
obranné brány Hradišťské jistý Eduard Svrhlík, a tento podnikavý muž
pak začal produkt rozvíjet, až se dostal k variantě nakládání buřtů
s cibulí do kyselého vína, čímž dal podobu nynějšímu
utopenci…“
http://www.ub.cz/zpravy/Uherskobrodsky-utopenec
–
Utopence nedělám, ale našla jsem jeden od Kluků v akci, jejichž některé
recepty občas zkouším.
http://www.hobbys.cz/recepty/kluci-v-akci-utopence-nechame-ulezet-tyden-cely-recept/#.WfyaD3bkXcs