Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.listopad 17:41

Pravdu se asi těžko dovíme, našla jsem dvě možnosti.

1. Není jisté, kdo vymyslel** utopence**. Legenda však říká, že to byl hospodský a mlynář pan Šamánek od Berouna. První utopence začal údajně dělat už před sto lety. Tenkrát ještě neexistovaly ledničky, takže hospodský Šamánek zkoušel různé způsoby konzervace potravin. Zpočátku vuřty konzervoval jen v octové vodě, později začal přidávat cibuli, pepř a další ochucovadla. Jeho hospoda se díky tomu stala vyhlášenou široko daleko.
Na první pohled to vypadá, že se utopenci jmenují podle vuřtů potopených v nálevu. Legenda o mlynáři a hospodském Šamánkovi však říká, že Šamánek se nešťastnou náhodou utopil při opravě mlýnského kola. Tak trochu na jeho památku a tak trochu díky smyslu pro (černý) humor jeho pochoutka dostala jméno „utopenec“.
http://dobra-kucharka.cz/ceska-kuchyne/utopenci
¨
2. V čase maďarského obléhání Uherského Brodu a myšlenku vzniku utopenců dokonale rozvinuli i na pozvánce, kde mimo jiné stálo:
„Pod vedením sedmihradského knížete Štěpána Bočkaje se povstalecké vojsko přiblížilo v roce 1605 k moravské hranici. Bočkajovci vpadli na jihovýchodní Moravu v noci 1. května a směřovali k Uherskému Brodu........­.............ob­chodníci a poddaní se snažili šlechticům dopravit do ležení pochutiny....­.............­.. a kdo by neznal maďarské klobásy, již tenkráte velmi lahodné. Jednou při přejezdu brodu právě u našeho města došlo k tomu, že sudy ve kterých byly klobásy, se převrhly do řeky Olšavy. Některé z nich měly děravá víka a do nich se nabrala tenkráte čistá voda. Posléze se zjistilo, že když se k takovýmto naloženým klobásám podává cibule, je to skvělá pochoutka....­............
Tímto příběhem se vlastně dokazuje, jak vznikli utopenci, a že právě Uherský Brod je jedním z možných míst, kde ke zrození tohoto jídla došlo. Je také známo, že o mnoho let později byl jedním z velitelů obranné brány Hradišťské jistý Eduard Svrhlík, a tento podnikavý muž pak začal produkt rozvíjet, až se dostal k variantě nakládání buřtů s cibulí do kyselého vína, čímž dal podobu nynějšímu utopenci…“
http://www.ub­.cz/zpravy/Uher­skobrodsky-utopenec

Utopence nedělám, ale našla jsem jeden od Kluků v akci, jejichž některé recepty občas zkouším.

http://www.hob­bys.cz/recepty/klu­ci-v-akci-utopence-nechame-ulezet-tyden-cely-recept/#.WfyaD3bkXcs

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.listopad 17:45

Pravdu se asi těžko dovíme, našla jsem dvě možnosti.

1. Není jisté, kdo vymyslel „utopence“.

Legenda však říká, že to byl hospodský a mlynář pan Šamánek od Berouna. První utopence začal údajně dělat už před sto lety. Tenkrát ještě neexistovaly ledničky, takže hospodský Šamánek zkoušel různé způsoby konzervace potravin. Zpočátku vuřty konzervoval jen v octové vodě, později začal přidávat cibuli, pepř a další ochucovadla. Jeho hospoda se díky tomu stala vyhlášenou široko daleko.
Na první pohled to vypadá, že se utopenci jmenují podle vuřtů potopených v nálevu. Legenda o mlynáři a hospodském Šamánkovi však říká, že Šamánek se nešťastnou náhodou utopil při opravě mlýnského kola. Tak trochu na jeho památku a tak trochu díky smyslu pro (černý) humor jeho pochoutka dostala jméno „utopenec“.
http://dobra-kucharka.cz/ceska-kuchyne/utopenci
¨
2. V čase maďarského obléhání Uherského Brodu a myšlenku vzniku utopenců dokonale rozvinuli i na pozvánce, kde mimo jiné stálo:

„Pod vedením sedmihradského knížete Štěpána Bočkaje se povstalecké vojsko přiblížilo v roce 1605 k moravské hranici. Bočkajovci vpadli na jihovýchodní Moravu v noci 1. května a směřovali k Uherskému Brodu........­.............ob­chodníci a poddaní se snažili šlechticům dopravit do ležení pochutiny....­.............­.. a kdo by neznal maďarské klobásy, již tenkráte velmi lahodné. Jednou při přejezdu brodu právě u našeho města došlo k tomu, že sudy ve kterých byly klobásy, se převrhly do řeky Olšavy. Některé z nich měly děravá víka a do nich se nabrala tenkráte čistá voda. Posléze se zjistilo, že když se k takovýmto naloženým klobásám podává cibule, je to skvělá pochoutka....­............
Tímto příběhem se vlastně dokazuje, jak vznikli utopenci, a že právě Uherský Brod je jedním z možných míst, kde ke zrození tohoto jídla došlo. Je také známo, že o mnoho let později byl jedním z velitelů obranné brány Hradišťské jistý Eduard Svrhlík, a tento podnikavý muž pak začal produkt rozvíjet, až se dostal k variantě nakládání buřtů s cibulí do kyselého vína, čímž dal podobu nynějšímu utopenci…“
http://www.ub­.cz/zpravy/Uher­skobrodsky-utopenec

Utopence nedělám, ale našla jsem jeden od Kluků v akci, jejichž některé recepty občas zkouším.

http://www.hob­bys.cz/recepty/klu­ci-v-akci-utopence-nechame-ulezet-tyden-cely-recept/#.WfyaD3bkXcs