Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.říjen 14:27

Nejlepší, nejrychlejší a ověřený způsob je: Ostříhat větvičky s plody, Dát je do mrazáku, a jakmile zmrznou, oklepat do větší nádoby. Potom vybereš jen smetí a máš rakytník připravený. Dělám to tak už léta.Vždy nechávám několik větviček s plody na keři pro ptáky. Jakýkoli jiný způsob je obtížný, plody se mačkají, šťáva z nich vytéká, popíchané ruce a výsledek žalostný.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.říjen 12:51

Nejlepší, nejrychlejší a ověřený způsob je: Ostříhat větvičky s plody, Dát je do mrazáku, a jakmile zmrznou, oklepat do větší nádoby. Potom vybereš jen smetí a máš rakytník připravený. Dělám to tak už léta.Vždy nechávám několik větviček s plody na keři pro ptáky. Jakýkoli jiný způsob je obtížný, plody se mačkají, šťáva z nich vytéká, popíchané ruce a výsledek žalostný.
Mám vysoké keře. Do mrazáku stříhám postupně. Dost často až venku začnou mrazíky.. Na fotografii je jen jakýsi podivný stromeček. Slimáky v rakytníku nalezlé nemám. Po oklepáni se všechny nečistoty vyberou. Jde to poměrně rychle a snadno. Mráz rakytníku vůbec nevadí, ba naopak. Myslím že po sběru i tímto způsobem lépe se z něj dostává šťáva. Zpravováváme nejen šťávu , ale i vymačkané plody. Usušíme, včetně semínek, podrtíme. Lžičku každý den, a rýma, nachlazení a podobné věci se tě netýkají. Rakytník po ostříhání rodí dál. Plody jsou stejně převážně na letorostech. Keře se vždy obnoví. Letos mi sice nějak zasychá samec, ale mám keře cca 12 – 15 let, nevím přesně a budou zřejmě na konci své životnosti. Budu muset pořídt nové.