Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 6.říjen 1:35

Většina digitálních hodinek (už ty nejstarší z 80 let) má v sobě krystal a jdou velmi přesně (když se seřídí podle času) vydrží jít přesně dlouho. Také ty dig. budíky mají také krystal (už od 80 let). I ruské dig. hodiny se zeleným svítícím displejem mají krystal, je u něho kondík s nastavováním přesnosti (+/-) a šroubováčkem se to dá nastavit velmi přesně. Bývá tam 9V baterie, která udrží čas (oscilátor hodin v chodu) i při výpadku sítě, takže když zapnou proud jdou hodiny ihned správně – nemusí se řídit.

Novější budíky jsou řízené signálem DCF (77.5 kHz z Frankfurtu n. Mohanem v Německu) ty jdou velmi přesně, synchronizují se každou noc (některé každou hodinu). Bývá tam označení radio control a pod. Když z toho vyndám baterie a dám tam nové, během 10 minut se nařídí automaticky čas i datum i je automaticky indikován letní a zimní čas (na displeji se zobrazuje značka).

Když chci naprosto přesný čas, pustím si časové znamení na ČRo Radiožurnálu na VKV FM, to souhlasí velmi přesně (např. Praha 94.6 MHz, Ústí n.L. 90.9 MHz…atd).

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.říjen 12:06

Většina digitálních hodinek (už ty nejstarší z 80 let) má v sobě krystal a oscilátor a jdou velmi přesně (když se seřídí podle času) vydrží jít přesně dlouho. Také ty dig. budíky mají také krystal (už od 80 let). I ruské dig. hodiny se zeleným svítícím displejem mají krystal, je u něho kondenzátor s nastavováním přesnosti (+/-) a šroubováčkem se to dá nastavit velmi přesně. Bývá tam 9V baterie, která udrží čas (oscilátor hodin v chodu) i při výpadku sítě, takže když zapnou proud jdou hodiny ihned správně – nemusí se nařizovat.

Novější budíky jsou řízené signálem DCF (77.5 kHz z Frankfurtu n. Mohanem v Německu) ty jdou velmi přesně, synchronizují se každou noc, bývá tam anténa a ta přijímá tento signál. Bývá tam označení radio control a pod. Když z toho vyndám baterie a dám tam nové, během 10 minut se nařídí automaticky čas i datum i je automaticky indikován letní a zimní čas (na displeji se zobrazuje značka).

Když chci naprosto přesný čas, pustím si časové znamení na ČRo Radiožurnálu na VKV FM, to souhlasí velmi přesně (např. Praha 94.6 MHz, Ústí n.L. 90.9 MHz…atd).