Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 27.srpen 21:07

Treba Svobodna Evropa byla rusena, aby se nedala poslouchat. Rusicky delaly takove bzuceni a jedna byla v Praze na Petrine. Pozdeji se prestalo rusit, a vse slo poslouchat.
Ja jsem se v te dobe zajimal o hudbu, bezne se vyrabely a podavaly i ceske prijimace, ktere mely zapadni i vychodni normu VKV, na vychodni se u nas vysilalo, na zapadni se chytal treba Bayern 3, nebo rakousky O3…anteny Yagi pro CCIR se bezne prodavaly a tak kdo chtel, mohl poslouchat zapadni hudbu.

Vecer po 21 hodine vysilal Luxemburk na 1440 kHz a sel prijimat i na prumerny prijimac (na strednich vlnach), tam hrali az do rana zapadni hudbu, moderovalo se to v anglictine (ve 21 hodin dokonce pozdravili cesky Dobry vecer pamatuji si na to).

Dalsi radia jako Hlas Ameriky take vysilaly (meli relace i v cestine) a sly prijimat, ty rusene nebyly.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 28.srpen 12:55

Třeba Svobodná Evropa byla rušena, aby se nedala poslouchat. Rušičky dělaly takové bzučení (bublání) a jedna byla v Praze na Petříně (rušila na SV). Na horních pásmech KV to rušené nebylo, tam to šlo poslouchat. Navíc se v normálních elektrách začal prodávat přijímač s digitální stupnicí, na kterém to šlo dobře (byl to ATS803A) díky dig. stupnici.

Od 16.12.1988 se přestalo rušit, a vše šlo normálně poslouchat.
Já jsem se v té době zajímal o hudbu (bylo mi 20 let), běžně se vyráběly a prodávaly i české přijímače, které měly západní i východní normu VKV, na východní (OIRT 65–74 MHz) se u nás vysílalo, na západní (CCIR 87.5–108 MHz) se chytal třeba Bayern 3, nebo rakouský ORF3…antény Yagi pro CCIR se běžně prodávaly a tak kdo chtěl, mohl poslouchat západní hudbu. Frekvence vysílačů byly zveřejněné, také v Amatérském Radiu vyšly návody na stavbu kvalitních anténních předzesilovačů pro rozhlas a TV.

Večer po 21 hodině vysílal Luxemburk na SV 1440 kHz a šel přijímat i na průměrný přijímač (na SV – středních vlnách), tam hráli až do rána západní hudbu, moderovalo se to v angličtině (ve 21 hodin vždy dokonce pozdravili česky Dobrý večer – pamatuji si na to).

Další rádia jako Hlas Ameriky také vysílaly (měli kratší relace i v češtině) a šly přijímat, ty rušené nebyly.