Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.srpen 12:18

Už jsem vám to jednou vysvětlovala., projděte si znova. vysvětlení mgr. Vlastimila Chadima.

"1. Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:

Monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)

glukóza-cukr hroznový, přirozeně obsažený v medu, hroznovém víně či „uměle“ v cucavých bonbónech či Glukopuru
fruktóza-cukr ovocný, jehož zdrojem je opět med a především ovoce
galaktóza-součást mléčného cukru

Disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů)

sacharóza-cukr řepný (glukóza+fruktóza), což je cukr, kterým přislazujeme hotové pokrmy, nápoje a který se nachází v průmyslově vyráběných potravinách a nápojích
maltóza-cukr sladový (glukóza+glukóza), jehož nejvýznamnějším zdrojem je piv

2. Druhou skupinu – složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen).

Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé
laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích"

http://www.nu­trivia.cz/cukry-rozdeleni.php

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.srpen 12:25

Už jsem vám to jednou vysvětlovala., projděte si znova. vysvětlení mgr. Vlastimila Chadima.

"1. Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:

Monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)

  • glukóza-cukr hroznový, přirozeně obsažený v medu, hroznovém víně či „uměle“ v cucavých bonbónech či Glukopuru
  • fruktóza-cukr ovocný, jehož zdrojem je opět med a především ovoce
  • galaktóza-součást mléčného cukru

Disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů) – patří k tzv. oligosachyridům

  • sacharóza-cukr řepný (glukóza+fruktóza), což je cukr, kterým přislazujeme hotové pokrmy, nápoje a který se nachází v průmyslově vyráběných potravinách a nápojích
    • maltóza-cukr sladový (glukóza+glukóza), jehož nejvýznamnějším zdrojem je piv
  • laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích

2. Druhou skupinu – složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen).

Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé
laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích"

http://www.nu­trivia.cz/cukry-rozdeleni.php

Monosacharidy a oligosacharidy jsou jednoduché, polysacharidy jsou složené, tedy komplexní

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.srpen 13:01

Už jsem vám to jednou vysvětlovala., projděte si znova. vysvětlení mgr. Vlastimila Chadima.

Ano.

"1. Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:

Monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)

  • glukóza-cukr hroznový, přirozeně obsažený v medu, hroznovém víně či „uměle“ v cucavých bonbónech či Glukopuru
  • fruktóza-cukr ovocný, jehož zdrojem je opět med a především ovoce
  • galaktóza-součást mléčného cukru

Disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů) – patří k tzv. oligosachyridům

  • sacharóza-cukr řepný (glukóza+fruktóza), což je cukr, kterým přislazujeme hotové pokrmy, nápoje a který se nachází v průmyslově vyráběných potravinách a nápojích
    • maltóza-cukr sladový (glukóza+glukóza), jehož nejvýznamnějším zdrojem je piv
  • laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích

2. Druhou skupinu – složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen).

Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé
laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích"

http://www.nu­trivia.cz/cukry-rozdeleni.php

Monosacharidy a oligosacharidy jsou jednoduché, polysacharidy jsou složené, tedy komplexní

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.srpen 16:28

Už jsem vám to jednou vysvětlovala., projděte si znova. vysvětlení mgr. Vlastimila Chadima.

"1. Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:

Monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)

  • glukóza-cukr hroznový, přirozeně obsažený v medu, hroznovém víně či „uměle“ v cucavých bonbónech či Glukopuru
  • fruktóza-cukr ovocný, jehož zdrojem je opět med a především ovoce
  • galaktóza-součást mléčného cukru

Disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů) – patří k tzv. oligosacharidům.

  • sacharóza-cukr řepný (glukóza+fruktóza), což je cukr, kterým přislazujeme hotové pokrmy, nápoje a který se nachází v průmyslově vyráběných potravinách a nápojích
    • maltóza-cukr sladový (glukóza+glukóza), jehož nejvýznamnějším zdrojem je piv
  • laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích

2. Druhou skupinu – složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen).

Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé)"

http://www.nu­trivia.cz/cukry-rozdeleni.php

Monosacharidy a oligosacharidy jsou jednoduché, polysacharidy jsou složené, tedy komplexní

K příspěvku v diskuzi. Také mám dojem, že jsem už vysvětlovala.

Znova vkládám vysvětlení. Musíte si uvědomit co patří mezi jednoduché cukry

Co říká etiketa: obsah sacharidů a cukru

Co znamená např. údaj na obalu: 100 g výrobku obsahuje 60 g sacharidů, z toho 20 g cukru:

  1. obsah sacharidů – uvádí obecně všechny sacharidy, signalizuje obsah složitých sacharidů
    • složité sacharidy – např. vláknina, škrob, celulóza
    • jsou zdrojem postupně uvolňované energie, při běžném režimu jsou nutričně vhodnější
    • vláknina podporuje trávení
  2. obsah cukrů – uvádí podíl jednoduchých sacharidů
    • cukr – např. glukóza, fruktóza, sacharóza
    • vhodný pro rychlé doplnění energie.

Takže sacharidy jsou všechno, co se k nim řadí, cukry jsou jen cukry jednoduché.

https://www.vi­talia.cz/clan­ky/napisy-na-potravinach-cukry-a-sacharidy-nejsou-totez/