Odpověděl/a – 16.srpen 12:18
Už jsem vám to jednou vysvětlovala., projděte si znova. vysvětlení mgr. Vlastimila Chadima.
"1. Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:
Monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)
glukóza-cukr hroznový, přirozeně obsažený v medu, hroznovém víně
či „uměle“ v cucavých bonbónech či Glukopuru
fruktóza-cukr ovocný, jehož zdrojem je opět med a především ovoce
galaktóza-součást mléčného cukru
Disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů)
sacharóza-cukr řepný (glukóza+fruktóza), což je cukr, kterým
přislazujeme hotové pokrmy, nápoje a který se nachází v průmyslově
vyráběných potravinách a nápojích
maltóza-cukr sladový (glukóza+glukóza), jehož nejvýznamnějším zdrojem
je piv
2. Druhou skupinu – složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen).
Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny,
brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní
forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a
v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté
množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé
laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích"
Odpověděl/a – 16.srpen 12:25
Už jsem vám to jednou vysvětlovala., projděte si znova. vysvětlení mgr. Vlastimila Chadima.
"1. Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:
Monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)
Disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů) – patří k tzv. oligosachyridům
2. Druhou skupinu – složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen).
Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny,
brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní
forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a
v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté
množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé
laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích"
http://www.nutrivia.cz/cukry-rozdeleni.php
Monosacharidy a oligosacharidy jsou jednoduché, polysacharidy jsou složené, tedy komplexní
Odpověděl/a – 16.srpen 13:01
Už jsem vám to jednou vysvětlovala., projděte si znova. vysvětlení mgr. Vlastimila Chadima.
Ano.
"1. Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:
Monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)
Disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů) – patří k tzv. oligosachyridům
2. Druhou skupinu – složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen).
Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny,
brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní
forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a
v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté
množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé
laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích"
http://www.nutrivia.cz/cukry-rozdeleni.php
Monosacharidy a oligosacharidy jsou jednoduché, polysacharidy jsou složené, tedy komplexní
Odpověděl/a – 16.srpen 16:28
Už jsem vám to jednou vysvětlovala., projděte si znova. vysvětlení mgr. Vlastimila Chadima.
"1. Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:
Monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)
Disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů) – patří k tzv. oligosacharidům.
2. Druhou skupinu – složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen).
Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé)"
http://www.nutrivia.cz/cukry-rozdeleni.php
K příspěvku v diskuzi. Také mám dojem, že jsem už vysvětlovala.
Znova vkládám vysvětlení. Musíte si uvědomit co patří mezi jednoduché cukry
Co říká etiketa: obsah sacharidů a cukru
Co znamená např. údaj na obalu: 100 g výrobku obsahuje 60 g sacharidů, z toho 20 g cukru:
Takže sacharidy jsou všechno, co se k nim řadí, cukry jsou jen cukry jednoduché.
https://www.vitalia.cz/clanky/napisy-na-potravinach-cukry-a-sacharidy-nejsou-totez/