Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 24.červenec 14:36

Jak využít pecky z meruňěk? Znám jen to, že se vysuší a mohou se používat k vysušování bot. Nasypat zahřáteé pecky do mokrých bot.

Jádra z meruněk. Informace o jádrech z meruněk se liší. někdo je považuje jako pomocníka proti rakovině,, objevily se v prodejnách zdravé výživy jako hit.

V sušených jádrech meruněk nedokáže člověk odhadnout bezpečné množství jedovaté látky, takže se může snadno přiotrávit nebo otrávit. A mimochodem: otrava je to nepříjemná. Křeče, zvracení a ochrnutí dýchacích svalů, které vede ke smrti.

Německé úřady proto nedávno zakázaly prodej sušených jader bez upozornění na nebezpečí otravy a stejně tak distribuci preparátů ze sušených meruňkových jader zakázala i americká agentura FDA, tedy nejvyšší kontrolní úřad pro léky a potraviny.

To znamená, že než utratíme své peníze za něco, co má přinést naději, je dobré nejdřív používat vlastní mozek.

https://www.vi­talia.cz/clan­ky/vitamin-b-17/

Vysvětlení v odkazu. na článek
Meruňky a rakovina? Pozor na otravu!

http://internet­week.cz/zdravi/me­runky-a-rakovina

„Hořká meruňková jádra bývají nabízena v obchodech biopotravin a speciálních prodejnách; v poslední době také stále častěji prostřednictvím internetu. V některých případech je konzumace těchto jader propagována s poukazem na jejich pozitivní vliv na obranyschopnost organismu v boji proti rakovinnému bujení. Pro tato tvrzení však neexistuje žádný vědecky podložený důkaz. Naopak hořká jádra meruněk obsahují velké množství amygdalinu. Tento glykosid se během trávicího procesu štěpí na kyselinu kyanovodíkovou, která způsobuje těžké akutní otravy a ve vyšších dávkách dokonce může vést k úmrtí. Konzumace hořkých jader meruněk proto může skrývat zdravotní rizika. Již při konzumaci několika málo jader může dojít k výskytu akutních příznaků otravy.

Spotřebitelé by proto neměli konzumovat více než jedno nebo dvě hořká jádra meruněk za den nebo z opatrnosti je vhodné se jich úplně zříci. „V každém případě by měli být spotřebitelé upozorněni díky varovnému textu na obalech výrobků na nebezpečí vzniku otravy“, prohlásil profesor Dr. Dr. Andreas Hensel, prezident německého úřadu BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung). Neprokázané informace, které by mohly u zoufalých lidi trpících rakovinou vést k nákupu hořkých meruňkových jader, jsou velmi nezodpovědné a neomluvitelné­." atd.

Pod článkem jsou odkazy na české i anglické zdroje.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 24.červenec 18:16

Jak využít pecky z meruněk? Znám jen to, že se vysuší a mohou se používat k vysušování bot. Nasypat zahřáté pecky do mokrých bot.

Jádra z meruněk. Informace o jádrech z meruněk se liší. Někdo je považuje jako pomocníka proti rakovině, objevily se v prodejnách zdravé výživy jako hit.

V sušených jádrech meruněk nedokáže člověk odhadnout bezpečné množství jedovaté látky, takže se může snadno přiotrávit nebo otrávit. A mimochodem: otrava je to nepříjemná. Křeče, zvracení a ochrnutí dýchacích svalů, které vede ke smrti.

Německé úřady proto nedávno zakázaly prodej sušených jader bez upozornění na nebezpečí otravy a stejně tak distribuci preparátů ze sušených meruňkových jader zakázala i americká agentura FDA, tedy nejvyšší kontrolní úřad pro léky a potraviny.

To znamená, že než utratíme své peníze za něco, co má přinést naději, je dobré nejdřív používat vlastní mozek.

https://www.vi­talia.cz/clan­ky/vitamin-b-17/

Vysvětlení v odkazu. na článek
Meruňky a rakovina? Pozor na otravu!

http://internet­week.cz/zdravi/me­runky-a-rakovina

„Hořká meruňková jádra bývají nabízena v obchodech biopotravin a speciálních prodejnách; v poslední době také stále častěji prostřednictvím internetu. V některých případech je konzumace těchto jader propagována s poukazem na jejich pozitivní vliv na obranyschopnost organismu v boji proti rakovinnému bujení. Pro tato tvrzení však neexistuje žádný vědecky podložený důkaz. Naopak hořká jádra meruněk obsahují velké množství amygdalinu. Tento glykosid se během trávicího procesu štěpí na kyselinu kyanovodíkovou, která způsobuje těžké akutní otravy a ve vyšších dávkách dokonce může vést k úmrtí. Konzumace hořkých jader meruněk proto může skrývat zdravotní rizika. Již při konzumaci několika málo jader může dojít k výskytu akutních příznaků otravy.

Spotřebitelé by proto neměli konzumovat více než jedno nebo dvě hořká jádra meruněk za den nebo z opatrnosti je vhodné se jich úplně zříci. „V každém případě by měli být spotřebitelé upozorněni díky varovnému textu na obalech výrobků na nebezpečí vzniku otravy“, prohlásil profesor Dr. Dr. Andreas Hensel, prezident německého úřadu BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung). Neprokázané informace, které by mohly u zoufalých lidi trpících rakovinou vést k nákupu hořkých meruňkových jader, jsou velmi nezodpovědné a neomluvitelné­." atd.

Pod článkem jsou odkazy na české i anglické zdroje.