Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.červenec 20:33

Koncentrační tábor Lety byl zprvu trestní pracovní tábor a později také koncentrační tábor během druhé světové války, zřízený na okraji obce Lety v dnešním okrese Písek. Oficiální označení tábora se v závislosti na jeho funkci měnila. Tábor byl založen 8. srpna 1940 jako kárný pracovní tábor pro odsouzené vězně. Od 9. března 1942 byli ve sběrném táboře a od srpna 1942 v cikánském táboře v Letech vězněni lidé považovaní protektorátními úřady za Cikány, tedy především čeští Romové.[1] Ti byli drženi za nelidských podmínek a většinou zde nebo později jiných koncentračních táborech zahynuli. Do vyhlazovacího tábora v Osvětimi bylo deportováno celkem 420 letských vězňů.[1] Tábor měl českou posádku i velení, byl po celou dobu své existence provozován protektorátními úřady a čeští četníci také sepisovali „Cikány, cikánské míšence a osoby žijící po cikánsku“[1], zadržovali je a dopravovali do tábora.

Na místě tábora byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Koncentra%C4%8Dn%C­3%AD_t%C3%A1bor_Le­ty

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.červenec 20:35

Koncentrační tábor Lety byl zprvu trestní pracovní tábor a později také koncentrační tábor během druhé světové války, zřízený na okraji obce Lety v dnešním okrese Písek. Oficiální označení tábora se v závislosti na jeho funkci měnila. Tábor byl založen 8. srpna 1940 jako kárný pracovní tábor pro odsouzené vězně. Od 9. března 1942 byli ve sběrném táboře a od srpna 1942 v cikánském táboře v Letech vězněni lidé považovaní protektorátními úřady za Cikány, tedy především čeští Romové. Ti byli drženi za nelidských podmínek a většinou zde nebo později jiných koncentračních táborech zahynuli. Do vyhlazovacího tábora v Osvětimi bylo deportováno celkem 420 letských vězňů. Tábor měl českou posádku i velení, byl po celou dobu své existence provozován protektorátními úřady a čeští četníci také sepisovali „Cikány, cikánské míšence a osoby žijící po cikánsku“, zadržovali je a dopravovali do tábora.

Na místě tábora byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín
V 90. letech 20. století byl u vepřína zřízen památník. Od té doby se také datují snahy vepřín odstranit a na jeho místě vybudovat památník obětem tábora.

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Koncentra%C4%8Dn%C­3%AD_t%C3%A1bor_Le­ty