Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 18.červen 22:57

Je to i v jiných jazycích. Nadávky jsou porušením určitého tabu, o kterém se nemluví. Zakázanost přináší úlevu. Pokud je však někdo solí za každým 4. slovem, pochopitelně ztrácí tento efekt. Navíc se okoukávají a pak se mění jejich síla sprostoty, ošuntí se, jsou odsunuty do zapomnění a je třeba vytasit nové.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 18.červen 23:01

Je to i v jiných jazycích. Nadávky jsou porušením určitého tabu, o kterém se nemluví. Zakázanost přináší úlevu. Pokud je však někdo solí za každým 4. slovem, pochopitelně ztrácí tento efekt. Navíc se okoukávají a pak se mění jejich síla sprostoty, ošuntí se, jsou odsunuty do zapomnění a je třeba vytasit nové.
Jinak kromě zmíněných témat jsou též oblíbená přirovnání ze zvířecí říše a různá slova, vztahující se k náboženství, která jsou rouhavá, též překračující tabu. Ta byla mnohem populárnější v předchozích stoletích jako mimořádně silně prožívané nadávky.
Je též pravdou, že lidi hrubnou a tento jev popisuje i B. Němcová, stěžující se na obsah operních libret. Dnes už její stížnosti nechápeme a jen se usmíváme. I má teta říkala, že v 50. letech bylo nemyslitelné třeba v tramvaji užít nahlas slovo jako ho.no, že by lidi toho člověka vykázali nebo by byl přinejmenším zdrojem všeobecného opovržení a odsudku.