Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.květen 7:57

Mouka je směs suchého lepku (bílkovina) a škrobu (složený cukr). Lepek musí během hnětení nasáknout vodu a vytvořit vláknitou strukturu kolem škrobu. Pokud lepek a škrob budou ležet jenom vedle sebe, bude to jenom mokrá mouka a ne těsto. Takto připravený výrobek pak může vesele putovat do koše. To hnětení (ztužení) těsta po kynutí ná za úkol těsto zpevnit a homogenizovat – odstranit velké bubliny. Bez tohoto úkonu by se těsto v peci rozteklo a vznikl by tzv. podvraťák (=chleba který lze doručit do domu mezerou pod vraty).

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.květen 7:58

Mouka je směs suchého lepku (bílkovina) a škrobu (složený cukr). Lepek musí během hnětení nasáknout vodu a vytvořit vláknitou strukturu kolem škrobu. Pokud lepek a škrob budou ležet jenom vedle sebe, bude to jenom mokrá mouka a ne těsto. Takto připravený výrobek pak může vesele putovat do koše. To hnětení (ztužení) těsta po kynutí má za úkol těsto zpevnit a homogenizovat – odstranit velké bubliny. Bez tohoto úkonu by se těsto v peci rozteklo a vznikl by tzv. podvraťák (=chleba který lze doručit do domu mezerou pod vraty).