Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.duben 9:25

Podle tvaru břízy. Ideální je, když je ohnutá. Navrtat, nebo nožem udělat dírku. Míza začne za chvíli vytékat. Pokud je tvar stromu takový, že míza stéká po kůře a neodkapává, dával jsem do dírky cca 20 cm bavlněného knotu. Míza tekla po knotu do přivázané nádoby. Je zbytečné dělat velké řezy a ničit břízu. Stačí relativně malá dírka a po skončení ji zacpat hlínou. Bříze to neuškodí a roste dál. Používali se k tomuto účelu i malá korýtka z plechu, po kterých míza tekla, nebo silnější brčko. Je lépe čerpat z více stromů. Osobně používám většinou plechovky od piva a knot. Dám jich většinou hned po ránu několik po lese, přiváži je ke stromu provázkem, jde přilepit i páskou, a k večeru jdu posbírat úrodu.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.duben 15:24

Podle tvaru břízy. Ideální je, když je ohnutá. Navrtat, nebo nožem udělat dírku. Míza začne za chvíli vytékat. Pokud je tvar stromu takový, že míza stéká po kůře a neodkapává, dával jsem do dírky cca 20 cm bavlněného knotu. Míza tekla po knotu do přivázané nádoby. Je zbytečné dělat velké řezy a ničit břízu. Stačí relativně malá dírka a po skončení ji zacpat hlínou. Bříze to neuškodí a roste dál. Používali se k tomuto účelu i malá korýtka z plechu, po kterých míza tekla, nebo silnější brčko. Je lépe čerpat z více stromů. Osobně používám většinou plechovky od piva a knot. Dám jich většinou hned po ránu několik po lese, přiváži je ke stromu provázkem, jde přilepit i páskou, a k večeru jdu posbírat úrodu.
Záleží na tom jaký je strom a jak vhodná doba. Nedá se množství určit předem. Využívám většinou knot a půl litru bývá cca 4 – 7 hodin