Odpověděl/a – 1.duben 14:40
Historie rumu
http://www.rumy.cz/clanky/historie-rumu.html?rbox=novinky
Předchůdci rumu byl známí již v původní domovině cukrové třtiny – jihovýchodní Asii. V 8. století n.l. se cukrová třtina dostala spolu s arabskou invazí do Španělska a Španělé ji pak dovezli, jako jednu z prvních plodin, do Nového světa. Pravděpodobně to byli otroci na plantážích, kdo začal z melasy, odpadního produktu po výrobě cukru, zkvašením vyrábět alkoholický nápoj. Ten byl později destilací zbavován nečistot a koncentrován – a pravý rum byl na světě.
Za rodiště rumu je považován Barbados, ale jeho výroba se záhy rozšířila po celé karibské oblasti a řada palíren vznikla i na východním americkém pobřeží (tzv. Nová Anglie).
V 18. století byl novoanglický rum ceněn mnohem více než karibské rumy a jeho výroba byla jedním z hlavních místních průmyslových odvětví. Navíc byl rum byl jednou z podstat tzv. trojúhelníkového obchodu, stojícím u zrodu bohatství třinácti kolonií, z nichž se později vznikly Spojené státy americké: Koncentrovaná melasa z Karibiku byla dovážena do Nové Anglie, kde byla destilována na rum, a ten byl vyvážen do Afriky, kde za něj byli nakupováni otroci pro karibské kolonie. Zákaz obchodu s otroky a rostoucí obliba whiskey a bourbonu v 19. století znamenaly úpadek novoanglického rumu a poslední ránu mu zasadila prohibice. " atd.
http://www.rumy.cz/clanky/historie-rumu.html?rbox=novinky
Odpověděl/a – 1.duben 14:48
Historie rumu
http://www.rumy.cz/clanky/historie-rumu.html?rbox=novinky
–
"Historie rumu a jeho výroba jde ruku v ruce s historií cukru a zejména
cukrové třtiny, která pochází původně z Indonésie.
Čínští obchodníci rozvezli její sazenice do Indie a Asie, odkud ji Arabové přivezli do Afriky a na Blízký východ. Odtud byl už jen malý krůček k tomu, aby se cukrová třtina dostala i do Evropy.
Přesného data, kdy se tak stalo, se již ale nikde nedopátráme. Jisté ale už je, že benátský kupec a mořeplavec Marco Polo se již ve 14. století zmínil o tom, že při svých cestách na východ, narazil na podivně silné víno vyráběné z cukru.
Historicky známým milníkem a základním kamenem pro rozvoj rumu byla
druhá plavba Kryštofa Kolumba do Ameriky v roce 1493, kdy s sebou do Nového
světa přivezl právě sazenice cukrové třtiny. Úrodná karibská půda zde
měla všechny předpoklady pro pravidelnou a bohatou sklizeň cukrové třtiny.
Problémem se ovšem stala pracovní síla. Zde následně nastoupil kapitál
evropských boháčů, kteří vycítili investiční příležitost při
zakládání nových kolonií a začali organizovat transport stovek a tisíců
otroků z porobených afrických zemí pro pěstování a zpracování cukrové
třtiny. atd.
http://www.restaurant-dolni-grund.cz/rum-historie-a-pocatky