Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.říjen 10:35

Česko je poseté hrady a tím co z nich zbylo: zříceninami. Sprostý lid žil odnepaměti ve stínu těchto památek a za dlouhých zimních večerů si vyprávěl různé zkazky a ti odvážnější se dokonce k hradům vdali. Muselo to být pro lid velké dobrodružství, mysl a představivost byla vybičována, a pokud tam k hradům šli v noci, museli vidět strašilo skoro všude a pak tím po generace strašili své deprivované potomky. Tak nějak asi ty pověsti vznikaly. Doporučuji ke shlédnutí filmovu parodii díla Julese Verna „Tajemství hradu v Karpatech“. Ovšem ono strašení v hradech asi nebylo výsadou jen Čech, protože středověká fortifikace se v Evropě praktikovala plošně a pověsti budou tedy nejspíše všude obdobné.

Ještě k jednomu posunu došlo a to k přenesení onoho pomyslného strašidla do hlavy člověka ve rčení „Straší ti ve věži“, tedy že „blázníš“, že „ti jebe“, že „ti šlouchá na maják“ apod.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.říjen 11:35

Česko je poseté hrady a tím, co z nich zbylo: zříceninami. Prostý lid žil odnepaměti ve stínu těchto památek a za dlouhých zimních večerů si vyprávěl různé zkazky a ti odvážnější se dokonce k hradům vydali. Muselo to být pro lid velké dobrodružství, mysl a představivost byla vybičována, a pokud tam k hradům šli v noci, museli vidět strašidlo skoro všude a pak tím po generace strašili své deprivované potomky. Tak nějak asi ty pověsti vznikaly. Doporučuji ke shlédnutí filmovu parodii díla Julesa Verna „Tajemství hradu v Karpatech“. Ovšem ono strašení v hradech asi nebylo výsadou jen Čech, protože středověká fortifikace se v Evropě praktikovala plošně a pověsti budou tedy nejspíše všude obdobné.

Ještě k jednomu posunu došlo a to k přenesení onoho pomyslného strašidla do hlavy člověka ve rčení „straší ti ve věži“, tedy že „blázníš“, že „ti jebe“, že „ti šlouchá na maják“ apod.