Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 10.září 3:32

Žula je přírodní materiál a není záruka, že bude vždy 100% dokonalá. Může jít o nějakou mastnotu, pak bych to umyl saponátem. Dále je možné použít k mytí ocet, ten dokáže rozpouštět vápenaté usazeniny. Po vyčištění by bylo možné povrch ochránit nějakým vhodným přípravkem třeba na bázi vosku, který povrch zestejní a zvýrazní kresbu materiálu. Konzultase s kameníkem nemusí být špatná volba – také doporučuji.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 10.září 3:33

Žula je přírodní materiál a není záruka, že bude vždy 100% dokonalá. Může jít o nějakou mastnotu, pak bych to umyl saponátem. Dále je možné použít k mytí ocet, ten dokáže rozpouštět vápenaté usazeniny. Po vyčištění by bylo možné povrch ochránit nějakým vhodným přípravkem třeba na bázi vosku, který povrch zestejní a zvýrazní kresbu materiálu. Konzultace s kameníkem nemusí být špatná volba – také doporučuji.

Ještě mě napadá že ten kruhový tmavší flek může být od nějaké věnce který na povrchu ležel. Pak je otázkou proč k tomu došlo, zda tam hořely svíčky, které mohly způsobit ztmavnutí (může to být flek z vosku).