Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.duben 9:13

Doplním původ masky podle anglického zdroje
https://en.wi­kipedia.org/wi­ki/Plague_doc­tor_costume

Lékařská historie připisuje vynález „zobáku u morové masky“ a oděvu vedoucímu lékaři Ludvíáka XIII Charles de Lormemu , který celý oděv vytvořil v roce 1619 jako kompletní jochranu od hlavy až k patě po vzoru brnění vojáka. Oděv tvořila maska s brýlemí, dlouhý kožený imnpregnovaný (marocký plášť od krku po kotníky.. Dále i legíny, rukavice , boty a klobouk, byly vyrobeny z voskované kůže. Doplněk pak hůl. Tento oděv byl také impregnován různými "vůněmi"i stejně jako náplň v zobáku.

Ten kostým může mít i starší kořeny. kořeny. Maska a kostým souvisely s commedii dell'arte – černá = mor = smrt.

Proč maska a zobák? Věřilo se, že mor šířili ptáci .Lékaři také věřili, že ptačí maska zabrání přenesení mor od pacienta na lékaře, „zachytí“ se v jejich oděvu. Proto byl zobák naplněn octem, sladkými oleji, olejů a jinými silně páchnoucí chemikáliemi -. maskování pachu smrti.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.duben 10:48

Doplním původ masky podle anglického zdroje
https://en.wi­kipedia.org/wi­ki/Plague_doc­tor_costume

Lékařská historie připisuje vynález „zobáku u morové masky“ a oděvu Charlesi de Lormemu,vedoucímu lékaři Ludvíka XIII. Lékař celý oděv vytvořil v roce 1619 jako kompletní ochranu lékaře od hlavy až k patě, a to po vzoru brnění vojáka. Oděv tvořila maska s brýlemí, dlouhý kožený impregnovaný oděv (marocký plášť) od krku po kotníky.. Dále i legíny, rukavice, boty a klobouk, které byly vyrobeny z voskované kůže. Doplněk pak hůl. Tento oděv byl také „impregnovaný různými vůněmi“. Proto byl zobák naplněný octem, sladkými oleji, olejů a jinými silně páchnoucí chemikáliemi -. často i maskování pachu smrti.

Původ kostýmu může mít i starší kořeny. Maska a kostým souvisely s commedii dell'arte – černá = mor = smrt.

Proč maska a zobák? Věřilo se, že mor šířili ptáci. To se ukázalo jako nepravdivé. .Lékaři tudíž věřili, že ptačí maska zabrání přenesení moru od pacienta na lékaře, „zachytí“ se v jejich oděvu.

​„Lidé i lékaři se také obávali í "chorobné konstituce ovzduší“. Tím se ve středověku obecně označuje nakažení vzduchu „nějakými“ jedovatými plyny. Doboví vědátoři je shrnují pod jednotný termín miasma. Ona „jedovatost“ je zde spojována také se zápachem, takže logicky: čím více páchne ovzduší, tím vyšší má být hrozba nákazy. Miasma přitom zahrnuje i zápachy stojatých vod, odpadů, fekálií stejně jako třeba sopečného dýmu či mrtvolných plynů z rozkládajících se těl."
http://historic­ky.blog.cz/0808/3-nejvetsi-morove-rany-rozpoutaly-des-i-orgie