Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.květen 8:13

V současnosti se tato zkratka objevuje u neonacistů. Ti shrnují svou ideologii do krátkých, lehce zapamatovatelných hesel, která pro větší utajení ještě šifrují.
Nejtypičtějším heslem je „14/88". „14" znamená 14 slov – „We must secure the existence of our race and future for white childern", podle českého překladu se někdy užívá termín 10 slov – „My musíme chránit existenci naší rasy a budoucnost bílých dětí".
„8“ je šifra pro nacistický pozdrav „Heil Hitler".
Příznačné je, že neonacisté – alespoň na veřejnosti – nenazývají věci pravým jménem: rasismus prezentují jako „vlastenectví“, xenofobii jako „touhu pro blahu národa", iracionální agrese vůči náhodně vybraným jedincům je „dělání pořádku“, rozdmýchávání rasové nenávisti zase nazývají „národním uvědoměním". Tímto způsobem se jim daří oslovovat část mladé generace.

Více na:

Zdroj: http://www.varianty.cz/cdrom/podkapitoly2/09_subkultury/IKV2_09_05_neonacismus_v_CR.pdf

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 31.říjen 9:54

„V současnosti se tato zkratka objevuje u neonacistů. Ti shrnují svou ideologii do krátkých, lehce zapamatovatelných hesel, která pro větší utajení ještě šifrují.
Nejtypičtějším heslem je „14/88“. „14" znamená 14 slov – „We must secure the existence of our race and future for white childern", podle českého překladu se někdy užívá termín 10 slov – „My musíme chránit existenci naší rasy a budoucnost bílých dětí".
„8“ je šifra pro nacistický pozdrav „Heil Hitler".
Příznačné je, že neonacisté – alespoň na veřejnosti – nenazývají věci pravým jménem: rasismus prezentují jako „vlastenectví“, xenofobii jako „touhu pro blahu národa", iracionální agrese vůči náhodně vybraným jedincům je „dělání pořádku“, rozdmýchávání rasové nenávisti zase nazývají „národním uvědoměním". Tímto způsobem se jim daří oslovovat část mladé generace."

Více na:

Zdroj: http://www.varianty.cz/cdrom/podkapitoly2/09_subkultury/IKV2_09_05_neonacismus_v_CR.pdf