Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 8.květen 15:33

Postup:

  1. červenou paprikou obarvíme olej
  2. obě zkumavky naplníme do poloviny vodou
  3. do jedné zkumavky (č.1) přidáme pár kapek jaru nebo mýdlového roztoku
  4. do obou zkumavek nalijeme asi 1 cm vysoký sloupec oleje
  5. zkumavky uzavřeme a řádně protřepeme
  6. pozorujeme

Výsledek:

zkumavka č.1: olej se ve formě velmi malých kapek promíchal s vodou;,

zkumavka č.2: po skončení protřepávání se olej opět oddělil od vody a plave na hladině.

Vysvětlení: Olej je hydrofobní kapalina. JAR obsahuje, podobně jako mýdlo, částice – molekuly, které mají hydrofilní a hydrofobní konec. Podle principu stejný se rozpouští ve stejném pronikají hydrofobní konce molekul jaru do oleje, kdežto hydrofilní konce vyčnívají z povrchu každé olejové kapky. Tyto hydrofilní konce jsou stejně, záporně, nabity a navzájem se odpuzují. Nemohou se tedy opět shlukovat a vznáší se, jelikož jsou velmi lehké, ve vodě.

Taková směs kapalin se nazývá emulze.

Poznámka:
hydrofilní – tzn. „vodě přátelský“;
hydrofobní – tzn. "vodě nepřátelský

http://pdf.uh­k.cz/kch/diplom­ka/Myti.htm#o­lej

Zdroj: http://sszdra-karvina.cz/bunka/che/met/mlplip.pdf

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.květen 9:42

Postup:

  1. červenou paprikou obarvíme olej
  2. obě zkumavky naplníme do poloviny vodou
  3. do jedné zkumavky (č.1) přidáme pár kapek jaru nebo mýdlového roztoku
  4. do obou zkumavek nalijeme asi 1 cm vysoký sloupec oleje
  5. zkumavky uzavřeme a řádně protřepeme
  6. pozorujeme

Výsledek:

zkumavka č.1: olej se ve formě velmi malých kapek promíchal s vodou;,

zkumavka č.2: po skončení protřepávání se olej opět oddělil od vody a plave na hladině.

Vysvětlení: Olej je hydrofobní kapalina. JAR obsahuje, podobně jako mýdlo, částice – molekuly, které mají hydrofilní a hydrofobní konec. Podle principu stejný se rozpouští ve stejném pronikají hydrofobní konce molekul jaru do oleje, kdežto hydrofilní konce vyčnívají z povrchu každé olejové kapky. Tyto hydrofilní konce jsou stejně, záporně, nabity a navzájem se odpuzují. Nemohou se tedy opět shlukovat a vznáší se, jelikož jsou velmi lehké, ve vodě.

Taková směs kapalin se nazývá emulze.

Poznámka:
hydrofilní – tzn. „vodě přátelský“;
hydrofobní – tzn. "vodě nepřátelský

http://pdf.uh­k.cz/kch/diplom­ka/Myti.htm#o­lej
Doplňuji:
Domnívám se, že v obou zdrojích, které jsem uvedla, je správná informace – tedy emulze.
Ale ještě uvádím definicí pojmů:
Emulze je různorodá směs, která vznikne rozptýlením nerozpustné kapaliny v jiné kapalině. V textu roztok mýdla (jaru), oleje a vody.
Suspenze je směs jemně rozptýlených (a nerozpouštějících se) pevných látek v kapalině.

To, že se Quentos v odpovědi zmýlil, beru. Občas se může stát.

Ale jeho příznivec Hambac by měl hodnotit objektivně, nikoliv subjektivně a nepřidělit bod za chybnou odpověď, jak se už bohužel několikrát stalo.

Zdroj: http://sszdra-karvina.cz/bunka/che/met/mlplip.pdf