Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 10.březen 8:58

Abych nemusela vysvětlovat a psát odpověď, vložila jsem odkazy.

http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Ham­burger
http://www.co­jeco.cz/index­.php?detail=1&id_des­c=97958&title=to­ast&s_lang=2
http://www.co­jeco.cz/index­.php?detail=1&id_des­c=85588&s_lan­g=2&title=sen­dvi%E8
Doplňuji:
Upřesňuji svou odpověď.
Čerpala jsem z encyklopedie Co je co, která patří mezi nejvěrohodnější zdroje (slyšela jsem v rozhlase).
Encyklopedie uvedla původní význam překladu slova do češtiny – toast = toast, topinka.

Toasty navazují na tradice klasických českých topinek, kdy se na plátech plotny opékaly krajíce chleba a po opečení se potřely sádlem a česnekem. (To si pamatují z dětství. Teprve později se topinky začaly smažit přímo na sádle, když se „plotny“ vyměnily za jiné sporáky).
V minulosti se názvem toasty označovaly také plátky bílého chleba a pšeničné veky opečené na elektrickém opékači, na grilu nebo na pánvi. V Anglii, odkud se rozšířily toasty do ostatních zemí, se obvykle podávaly jako součást snídaně nebo večeře. Ostatní evropské země jejich úlohu pozměnily a toasty se v nich podávají obložené šunkou a sýrem v kteroukoliv denní dobu.

Také způsob jejich opékání se změnil – krajíčky chleba, veky nebo francouzského bílého chleba se zpravidla slabě potřou máslem, obloží pikantními čerstvými nebo podušenými surovinami (šunkou, salámem, rybou, zeleninou, houbami, ovocem), navrch se obloží sýrem a zapékají na grilu, v rozehřáté troubě, v mikrovlnné troubě nebo přímo v toastovači či sendvičovači. Suroviny se prohřejí a chuťově navzájem sladí. Jejich celková chuť se ovlivní roztaveným sýrem.
http://clanky­.vareni.cz/to­asty-a-sendvice/