Odpověděl/a – 9.březen 10:55
Abych nemusela vysvětlovat a psát odpověď, vložila jsem odkazy.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hamburger
http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&id_desc=97958&title=toast&s_lang=2
http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&id_desc=85588&s_lang=2&title=sendvi%E8
Odpověděl/a – 10.březen 8:58
Abych nemusela vysvětlovat a psát odpověď, vložila jsem odkazy.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hamburger
http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&id_desc=97958&title=toast&s_lang=2
http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&id_desc=85588&s_lang=2&title=sendvi%E8
Doplňuji:
Upřesňuji svou odpověď.
Čerpala jsem z encyklopedie Co je co, která patří mezi nejvěrohodnější
zdroje (slyšela jsem v rozhlase).
Encyklopedie uvedla původní význam překladu slova do češtiny – toast =
toast, topinka.
Toasty navazují na tradice klasických českých topinek, kdy se na plátech
plotny opékaly krajíce chleba a po opečení se potřely sádlem a česnekem.
(To si pamatují z dětství. Teprve později se topinky začaly smažit
přímo na sádle, když se „plotny“ vyměnily za jiné sporáky).
V minulosti se názvem toasty označovaly také plátky bílého chleba a
pšeničné veky opečené na elektrickém opékači, na grilu nebo na pánvi.
V Anglii, odkud se rozšířily toasty do ostatních zemí, se obvykle
podávaly jako součást snídaně nebo večeře. Ostatní evropské země
jejich úlohu pozměnily a toasty se v nich podávají obložené šunkou a
sýrem v kteroukoliv denní dobu.
Také způsob jejich opékání se změnil – krajíčky chleba, veky nebo
francouzského bílého chleba se zpravidla slabě potřou máslem, obloží
pikantními čerstvými nebo podušenými surovinami (šunkou, salámem, rybou,
zeleninou, houbami, ovocem), navrch se obloží sýrem a zapékají na grilu,
v rozehřáté troubě, v mikrovlnné troubě nebo přímo v toastovači či
sendvičovači. Suroviny se prohřejí a chuťově navzájem sladí. Jejich
celková chuť se ovlivní roztaveným sýrem.
http://clanky.vareni.cz/toasty-a-sendvice/