Odpověděl/a – 19.únor 17:06
KVASNÝ LIHOVÝ OCET
Jak se vyrábí ocet?
Princip výroby octa spočívá v přírodním procesu – octovém kvašení,
při kterém za přítomnosti kyslíku dochází k přeměně etanolu na
kyselinu octovou. Octové kvašení způsobují octové bakterie rodu
Acetobacter. V tuzemských podmínkách se tradičně jako surovina pro výrobu
octa používá rafinovaný líh. Výroba octa ze syntetického lihu není
povolena.
Výroba kvasného lihového octa
Kvasný lihový ocet prodávaný Aromkou Brno se vyrábí tradiční
technologií pomalého octářství s použitím bukových hoblin. Díky
pomalému procesu octového kvašení a bukovým hoblinám vzniká kvalitní
kvasný ocet se specifickou jemnou vůní a chutí. Z původní suroviny,
rafinovaného lihu, se při použití této technologie získává 12–14%
roztok kyseliny octové, který se dále ředí na žádoucí koncentrace.
„KAPKA OCTA ⇒ KAPKA KRVE“; ./ :( :( :(
Nic zdravého to není.
Kvasný lihový ocet se v zahraničních kuchyních, téměř nepoužívá.
Podobně jako Z. Pohlreich. Používá všechny možné (rýžový, balsamico
aj.), ovocné (jablečný, vinný, švestkový, fíkový, hruškový, kdoulový,
meruňkový…) octy, jen ten v Česku, hojně užívaný, „jen
v sebeobraně“/zřídka.
Dále ze zdroje:
Využití octa je poměrně široké. Díky svým konzervačním účinkům se
používá ke konzervaci potravin, zejména pak zeleniny. K těm
nejznámějším patří sterilované okurky, sterilovaná řepa či houby
nakládané v octu. Ocet se používá pro přípravu typických ČESKŽCH
pochoutek, jako jsou například utopenci či tlačenka podávaná s cibulí a
octem. Ve studené kuchyni se pak používá k ochucování zálivek na
saláty, v teplé kuchyni pak především k dochucování omáček či
polévek.
Ocet se díky svým dezinfekčním účinkům používá také jako ČISTÍCÍ
PROSTŘEDEK, PROTI PLÍSNÍM, který je navíc snadno biologicky odbouratelný,
tudíž nezatěžuje přírodu. Využívá se například k čištění a
dezinfekci, odstraňování vodního kamene nebo k praní.
zdroj: https://www.aromka.cz/blog/ocet-vyroba-a-pouziti-lihoveho-kvasneho-octa/
Odpověděl/a – 19.únor 17:24
KVASNÝ LIHOVÝ OCET
Jak se vyrábí ocet?
Princip výroby octa spočívá v přírodním procesu – octovém kvašení,
při kterém za přítomnosti kyslíku dochází k přeměně etanolu na
kyselinu octovou. Octové kvašení způsobují octové bakterie rodu
Acetobacter. V tuzemských podmínkách se tradičně jako surovina pro výrobu
octa používá rafinovaný líh. Výroba octa ze syntetického lihu není
povolena.
Výroba kvasného lihového octa
Kvasný lihový ocet prodávaný Aromkou Brno se vyrábí tradiční
technologií pomalého octářství s použitím bukových hoblin. Díky
pomalému procesu octového kvašení a bukovým hoblinám vzniká kvalitní
kvasný ocet se specifickou jemnou vůní a chutí. Z původní suroviny,
rafinovaného lihu, se při použití této technologie získává 12–14%
roztok kyseliny octové, který se dále ředí na žádoucí koncentrace.
Ocet kvasný lihový 8%
Během fermentace pak bakterie rodu Acetobacter zoxidují etylalkohol na
kyselinu octovou. Dle vyhlášky ministerstva zemědělství č. 335/1997 Sb. se
rozumí kvasným …
Ocez kvasný lihový 10%
Ocet kvasný 10% je vyrobený přírodním kvasným procesem lihu pomocí
octových bakterií, převážně rodu Acetobacter, typické chuti je docíleno
využitím bukových …
„KAPKA OCTA ⇒ KAPKA KRVE“..... :/ :( :( :(
Nic zdravého to není.
Kvasný lihový ocet se v zahraničních kuchyních, téměř nepoužívá.
Podobně jako Z. Pohlreich. Používá všechny možné (rýžový, balsamico
aj.), ovocné (jablečný, vinný, švestkový, fíkový, hruškový, kdoulový,
meruňkový…) octy, jen ten v Česku, hojně užívaný, „jen
v sebeobraně“/zřídka.
Dále ze zdroje:
Využití octa je poměrně široké. Díky svým konzervačním účinkům se
používá ke konzervaci potravin, zejména pak zeleniny. K těm
nejznámějším patří sterilované okurky, sterilovaná řepa či houby
nakládané v octu. Ocet se používá pro přípravu typických ČESKŽCH
pochoutek, jako jsou například utopenci či tlačenka podávaná s cibulí a
octem. Ve studené kuchyni se pak používá k ochucování zálivek na
saláty, v teplé kuchyni pak především k dochucování omáček či
polévek.
Ocet se díky svým dezinfekčním účinkům používá také jako ČISTÍCÍ
PROSTŘEDEK, PROTI PLÍSNÍM, který je navíc snadno biologicky odbouratelný,
tudíž nezatěžuje přírodu. Využívá se například k čištění a
dezinfekci, odstraňování vodního kamene nebo k praní.
zdroj: https://www.aromka.cz/blog/ocet-vyroba-a-pouziti-lihoveho-kvasneho-octa/