Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.únor 17:06

KVASNÝ LIHOVÝ OCET
Jak se vyrábí ocet?
Princip výroby octa spočívá v přírodním procesu – octovém kvašení, při kterém za přítomnosti kyslíku dochází k přeměně etanolu na kyselinu octovou. Octové kvašení způsobují octové bakterie rodu Acetobacter. V tuzemských podmínkách se tradičně jako surovina pro výrobu octa používá rafinovaný líh. Výroba octa ze syntetického lihu není povolena.
Výroba kvasného lihového octa
Kvasný lihový ocet prodávaný Aromkou Brno se vyrábí tradiční technologií pomalého octářství s použitím bukových hoblin. Díky pomalému procesu octového kvašení a bukovým hoblinám vzniká kvalitní kvasný ocet se specifickou jemnou vůní a chutí. Z původní suroviny, rafinovaného lihu, se při použití této technologie získává 12–14% roztok kyseliny octové, který se dále ředí na žádoucí koncentrace.
„KAPKA OCTA ⇒ KAPKA KRVE“; ./ :( :( :(
Nic zdravého to není.
Kvasný lihový ocet se v zahraničních kuchyních, téměř nepoužívá.
Podobně jako Z. Pohlreich. Používá všechny možné (rýžový, balsamico aj.), ovocné (jablečný, vinný, švestkový, fíkový, hruškový, kdoulový, meruňkový…) octy, jen ten v Česku, hojně užívaný, „jen v sebeobraně“/zříd­ka.

Dále ze zdroje:
Využití octa je poměrně široké. Díky svým konzervačním účinkům se používá ke konzervaci potravin, zejména pak zeleniny. K těm nejznámějším patří sterilované okurky, sterilovaná řepa či houby nakládané v octu. Ocet se používá pro přípravu typických ČESKŽCH pochoutek, jako jsou například utopenci či tlačenka podávaná s cibulí a octem. Ve studené kuchyni se pak používá k ochucování zálivek na saláty, v teplé kuchyni pak především k dochucování omáček či polévek.
Ocet se díky svým dezinfekčním účinkům používá také jako ČISTÍCÍ PROSTŘEDEK, PROTI PLÍSNÍM, který je navíc snadno biologicky odbouratelný, tudíž nezatěžuje přírodu. Využívá se například k čištění a dezinfekci, odstraňování vodního kamene nebo k praní.
zdroj: https://www.a­romka.cz/blog/o­cet-vyroba-a-pouziti-lihoveho-kvasneho-octa/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.únor 17:24

KVASNÝ LIHOVÝ OCET
Jak se vyrábí ocet?
Princip výroby octa spočívá v přírodním procesu – octovém kvašení, při kterém za přítomnosti kyslíku dochází k přeměně etanolu na kyselinu octovou. Octové kvašení způsobují octové bakterie rodu Acetobacter. V tuzemských podmínkách se tradičně jako surovina pro výrobu octa používá rafinovaný líh. Výroba octa ze syntetického lihu není povolena.
Výroba kvasného lihového octa
Kvasný lihový ocet prodávaný Aromkou Brno se vyrábí tradiční technologií pomalého octářství s použitím bukových hoblin. Díky pomalému procesu octového kvašení a bukovým hoblinám vzniká kvalitní kvasný ocet se specifickou jemnou vůní a chutí. Z původní suroviny, rafinovaného lihu, se při použití této technologie získává 12–14% roztok kyseliny octové, který se dále ředí na žádoucí koncentrace.
Ocet kvasný lihový 8%
Během fermentace pak bakterie rodu Acetobacter zoxidují etylalkohol na kyselinu octovou. Dle vyhlášky ministerstva zemědělství č. 335/1997 Sb. se rozumí kvasným …
Ocez kvasný lihový 10%
Ocet kvasný 10% je vyrobený přírodním kvasným procesem lihu pomocí octových bakterií, převážně rodu Acetobacter, typické chuti je docíleno využitím bukových …

„KAPKA OCTA ⇒ KAPKA KRVE“..... :/ :( :( :(
Nic zdravého to není.
Kvasný lihový ocet se v zahraničních kuchyních, téměř nepoužívá.
Podobně jako Z. Pohlreich. Používá všechny možné (rýžový, balsamico aj.), ovocné (jablečný, vinný, švestkový, fíkový, hruškový, kdoulový, meruňkový…) octy, jen ten v Česku, hojně užívaný, „jen v sebeobraně“/zříd­ka.

Dále ze zdroje:
Využití octa je poměrně široké. Díky svým konzervačním účinkům se používá ke konzervaci potravin, zejména pak zeleniny. K těm nejznámějším patří sterilované okurky, sterilovaná řepa či houby nakládané v octu. Ocet se používá pro přípravu typických ČESKŽCH pochoutek, jako jsou například utopenci či tlačenka podávaná s cibulí a octem. Ve studené kuchyni se pak používá k ochucování zálivek na saláty, v teplé kuchyni pak především k dochucování omáček či polévek.
Ocet se díky svým dezinfekčním účinkům používá také jako ČISTÍCÍ PROSTŘEDEK, PROTI PLÍSNÍM, který je navíc snadno biologicky odbouratelný, tudíž nezatěžuje přírodu. Využívá se například k čištění a dezinfekci, odstraňování vodního kamene nebo k praní.
zdroj: https://www.a­romka.cz/blog/o­cet-vyroba-a-pouziti-lihoveho-kvasneho-octa/