Odpověděl/a – 3.červen 8:04
Bylo by dobré, „nasbírat“ nějaké informace.
Rozhodnout se a vybrat si takový stravovací (dietní) režim, který bude
člověku vyhovovat.
Nehladovět (při malnutrici se tloustne….). Vybrat si „berličky“, které
budou vyhovovat, zejména téměř bez energie (kcal/jouly), které zaměstnají
žaludek mezi jídly.
Pídit se po % složení skladby stravy, při redukci hmotnosti je známkou
nevědomosti.
DÚLEŽITÉ je vědět/rozhodnout, jak energeticky vydatná bude má strava.
Tedy kolik energie (kcal/jouly) budu/mohu přijímat během redukce. Později
v udržovacím režimu.
Každému vyhovuje něco jiného. Každé tělo reaguje jinak. Každý
redukční program STOJÍ NA ODLIŠNÝCH ZÁKLADECH.
Někdo striktně hlídá tuk, jiný ne toik. Další omezuje významně
sacharidy (u některých ketodiet na počátku redukce téměř úplně). Jsou
lidé, kteří nejí žádné pečivo, přílohy. Jen velmi výjimečně.
Sacharidy (ty potřebné) přijímají z ovoce a zeleniny (tu a tam zobnou
kostičku hořké čokolády. cukrovinku v podobě bombonu, vlákninu jim
obstará zelenina.
Člověk který redukuje a chce být zdráv, nepije žádné umělé limonády,
sladké nápoje. Nejzdravější je voda, voda s citronem kapkou sirupu,
neslazené čaje. Voda je někdy „těžká“ do žaludku, pomůže, když se
převaří (vychladit, nebo pokojová). Někomu vyhovuje přemražená a
následně rozmrzlá voda.
300g zeleniny denně je „ideál“ (syrová může být těžká, zejména
v chladných měsících = pomůže lehce tepelně zpracovat).
Člověk by měl mít kolem 1g bílkovin, na 1 kg své hmotnosti DĚNNĚ. Při
redukci 1.5 až 2 g denně!!! Bílkoviny pak pomáhají zredukovat/udržovat
hmotnost. Docela dobře vykonají svou práci i bez fyzické aktivity. Pohyb je
důležitý, zpevnit postavu cvičením je žádoucí (není třeba dřít ve
fitness centrech). Cvičit doma a nachodit pár kilometrů.
Většina české populace má nedostatečný příjem bílkovin. Je dobré
přijímat je z živočišné i rostlinné říše. Např. 100g masa (vysoko%
šunky, ryb má kolem 20 g bílkovin, max. 24g).
PŘÍJEM BÍLKOVIN, ENERGIE lze snadno v počátcích uhlídat za pomoci
tabulek (aplikace iv mobilu). HLÍDAT hlavně energetickou hodnotu denní stravy
a rozložit do porcí, třeba po 3 – 4 hodinách.
Muž/žena má/nemá přirozenou denní fyzickou zátěž = výdej energie. Tomu
odpovídá příjem. U sedavého zaměstnání a jízdy MHD je nízká. Kdo
chodí pěšky a v práci má pohyb, může beztrestně zbaštit větší
množství.
Na Vaši otázku neumím odpovědět. Nikdy mě % rozdělení strava
nezajímalo. Když jsem trochu „nabrala“, věděla jsem, že jsem mlsala,
jedla víc, než jsem měla. Ubrala jsem na energetické hodnotě ve stravě
(omezila sacharidy a tuky).
NA INTERNETU je nepřeberné množství i užitečných informací.
Doporučení se různí.
Naše tělo by mělo pravidelně dostávat přiměřené množství všech
potřebných živin, aby správně fungovalo. Vědci tato množství přesně
stanovili pro různé věkové skupiny, podle pohlaví i míry tělesné
aktivity. Takzvaná výživová doporučení slouží k tomu, aby obyčejný
člověk věděl, jak si jídlo na talíři poskládat tak, aby bylo pestré a
porce přiměřená.
https://www.nzip.cz/clanek/172-slozeni-a-vyznam-jednotlivych-slozek-potravin
„L Základními složkami potravy jsou sacharidy (cukry), lipidy (tuky) a
proteiny (bílkoviny). Správná a vyvážená strava obsahuje 60 % sacharidů,
25 % tuků a 15 % bílkovin. Každá samostatná potravina obsahuje různé
poměry těchto složek a vodu. Například čistá šunka obsahuje téměř
samé bílkoviny, olivový olej samé tuky a chléb převážně
sacharidy.“
https://www.mte.cz/stravovani/zakladni-slozky-potravy
Odpověděl/a – 3.červen 8:14
Bylo by dobré, „nasbírat“ nějaké informace.
Rozhodnout se a vybrat si takový stravovací (dietní) režim, který bude
člověku vyhovovat.
Nehladovět (při malnutrici se tloustne….). Vybrat si „berličky“, které
budou vyhovovat, zejména téměř bez energie (kcal/jouly), které zaměstnají
žaludek mezi jídly.
Pídit se po % složení skladby stravy, při redukci hmotnosti je známkou
nevědomosti.
DÚLEŽITÉ je vědět/rozhodnout, jak energeticky vydatná bude má strava.
Tedy kolik energie (kcal/jouly) budu/mohu přijímat během redukce. Později
v udržovacím režimu.
Každému vyhovuje něco jiného. Každé tělo reaguje jinak. Každý
redukční program STOJÍ NA ODLIŠNÝCH ZÁKLADECH.
Někdo striktně hlídá tuk, jiný ne toik. Další omezuje významně
sacharidy (u některých ketodiet na počátku redukce téměř úplně). Jsou
lidé, kteří nejí žádné pečivo, přílohy. Jen velmi výjimečně.
Sacharidy (ty potřebné) přijímají z ovoce a zeleniny (tu a tam zobnou
kostičku hořké čokolády. cukrovinku v podobě bombonu, vlákninu jim
obstará zelenina.
Člověk který redukuje a chce být zdráv, nepije žádné umělé limonády,
sladké nápoje. Nejzdravější je voda, voda s citronem kapkou sirupu,
neslazené čaje. Voda je někdy „těžká“ do žaludku, pomůže, když se
převaří (vychladit, nebo pokojová). Někomu vyhovuje přemražená a
následně rozmrzlá voda.
300g zeleniny denně je „ideál“ (syrová může být těžká, zejména
v chladných měsících = pomůže lehce tepelně zpracovat).
Člověk by měl mít kolem 1g bílkovin, na 1 kg své hmotnosti DĚNNĚ. Při
redukci 1.5 až 2 g denně!!! Bílkoviny pak pomáhají zredukovat/udržovat
hmotnost. Docela dobře vykonají svou práci i bez fyzické aktivity. Pohyb je
důležitý, zpevnit postavu cvičením je žádoucí (není třeba dřít ve
fitness centrech). Cvičit doma a nachodit pár kilometrů.
Většina české populace má nedostatečný příjem bílkovin. Je dobré
přijímat je z živočišné i rostlinné říše. Např. 100g masa (vysoko%
šunky, ryb má kolem 20 g bílkovin, max. 24g).
PŘÍJEM BÍLKOVIN, ENERGIE lze snadno v počátcích uhlídat za pomoci
tabulek (aplikace iv mobilu). HLÍDAT hlavně energetickou hodnotu denní stravy
a rozložit do porcí, třeba po 3 – 4 hodinách.
Muž/žena má/nemá přirozenou denní fyzickou zátěž = výdej energie. Tomu
odpovídá příjem. U sedavého zaměstnání a jízdy MHD je nízká. Kdo
chodí pěšky a v práci má pohyb, může beztrestně zbaštit větší
množství.
Na Vaši otázku neumím odpovědět. Nikdy mě % rozdělení strava
nezajímalo. Když jsem trochu „nabrala“, věděla jsem, že jsem mlsala,
jedla víc, než jsem měla. Ubrala jsem na energetické hodnotě ve stravě
(omezila sacharidy a tuky).
NA INTERNETU je nepřeberné množství i užitečných informací.
Doporučení se různí.
Naše tělo by mělo pravidelně dostávat přiměřené množství všech
potřebných živin, aby správně fungovalo. Vědci tato množství přesně
stanovili pro různé věkové skupiny, podle pohlaví i míry tělesné
aktivity. Takzvaná výživová doporučení slouží k tomu, aby obyčejný
člověk věděl, jak si jídlo na talíři poskládat tak, aby bylo pestré a
porce přiměřená.
https://www.nzip.cz/clanek/172-slozeni-a-vyznam-jednotlivych-slozek-potravin
„L Základními složkami potravy jsou sacharidy (cukry), lipidy (tuky) a
proteiny (bílkoviny). Správná a vyvážená strava obsahuje 60 % sacharidů,
25 % tuků a 15 % bílkovin. Každá samostatná potravina obsahuje různé
poměry těchto složek a vodu. Například čistá šunka obsahuje téměř
samé bílkoviny, olivový olej samé tuky a chléb převážně
sacharidy.“
https://www.mte.cz/stravovani/zakladni-slozky-potravy
Příklad:
Osoba o hmotnosti 100kg by měla zbaštit denně 150g bílkovin (proteinů).
Zdroje dohledatelné (/maso, tvaroh, vejce, luštěniny a sypký sušená,
zdravý a přírodní protein, proteinové tyčinky (sledovat obsah proteinů a
cenově přijatelné), Protein lze přidat pak do bílého jogurtu s ovocem a
k jinému jídlu.
Více než 2g bílkovin na 1 kg hmotnosti denně, bez krutého cvičení
(dělávají vzpěrači a svalové hory masa). se nnedoporučuje. Maximum je asi
tak 1,8g bílkovin. U vyššího příjmu si člověk zničí /oddělá
ledviny.