Odpověděl/a – 19.únor 22:00
Nemyslíme, VÍME.
Posledních několik let se o tom veřejně mluví, též na politické
úrovni.
Země bývalého východního bloku jsou pro Západ (řetězce) zlatým dolem.
Druhořadá kvalita/složení výrobků byla vysvětlena „odlišnými
chuťovými preferencemi“
Nejde jen o potraviny, ale většinu drogistického zboží (v pracích
prášcích více soli = zašedlé prádlo.
I zvířata jsou „šizena“. 14 dní jede výrobní linka na granule, pro
kočky/psi na Západ. 14 dní s jiným složením na Východ.
Stánkaři (nejdříve kšeftaři) hned po revoluci začali dovážet a
prodávat výrobky ze západu, lidé nakupovat. Kvalita byla a je odlišná.
Ani čeští výrobci nejsou výjimkou. I oni se např. u konzerv musí
„snažit“, pokud chtějí na Západě uspět.
Dříve byly super/hyPermarkety plné i kvalitního zboží. Sem tam se ještě
objeví. Stačilo sledovat na obalech cizí jazyky (popis, označení, složení
(IT, FJ, AJ NJ apod.). Ty už jsou dnes vzácností.
Zahraniční firmy časem přesunuly výrobní závody do ČECH, Polska,
Maďarska Lotyšska atd. atp. Zde se také vyrábí z velké části rovnou ta
druhořadá kvalita.
Nějaký čas v českých TV běželo několik pořadů, kde se testovaly,
srovnávaly výrobky. Vyhodnocovalo se složení i českých „šmakulád“.
nyní se to ví. je to fakt, Pořady z TV téměř zmizely, svou úlohu dávno
splnily.
Potraviny jsou nekvalitní, ale ukrutně drahé. Zelenina, ovoce nevalné
kvality, také drahé.
MASO začaly „křehčit“ a máčet nejen řetězce, domácí velkovýrobci,
ale i někteří menší řezníci (ve vodě plavala i šunka od kosti).
Ošetřovat/koupat chemicky (Savo. hypermangan aj.), po vzoru řezníků ze
Západu v 70. a 80. letech, včetně barevného podsvícení prodejních
pultů. Tehdy bylo naše (ČSSR) maso a normy zdravé a přísné.
Odpověděl/a – 19.únor 22:13
Nemyslíme, VÍME.
Posledních několik let se o tom veřejně mluví, též na politické
úrovni.
Země bývalého východního bloku jsou pro Západ (řetězce) zlatým dolem.
Druhořadá kvalita/složení výrobků byla vysvětlena „odlišnými
chuťovými preferencemi“
Nejde jen o potraviny, ale většinu drogistického zboží (v pracích
prášcích více soli = zašedlé prádlo.
I zvířata jsou „šizena“. 14 dní jede výrobní linka na granule, pro
kočky/psi na Západ. 14 dní s jiným složením a obaly na Východ.
Stánkaři (nejdříve kšeftaři) hned po revoluci začali dovážet a
prodávat výrobky ze západu, lidé nakupovat. Kvalita byla a je odlišná.
Ani čeští výrobci nejsou výjimkou. I oni se např. u konzerv musí
„snažit“, pokud chtějí na Západě uspět.
Dříve byly super/hyPermarkety plné i kvalitního zboží. Sem tam se ještě
objeví. Stačilo sledovat na obalech cizí jazyky (popis, označení, složení
(IT, FJ, AJ NJ apod.). Ty už jsou dnes vzácností.
Zahraniční firmy časem přesunuly výrobní závody do ČECH, Polska,
Maďarska Lotyšska atd. atp. Zde se také vyrábí z velké části rovnou ta
druhořadá kvalita.
Některé řetězce (abych nekřivdila) i dnes prodávají německé výrobky
(4) a zdejší Vietnamci vozí sami z Německa zboží (VYRÁBĚNÉ PRO
ZÁPAD), holandské, norské, italské apod.
Většina je česká nebo polská.
Nějaký čas v českých TV běželo několik pořadů, kde se testovaly,
srovnávaly výrobky. Vyhodnocovalo se složení i českých „šmakulád“.
nyní se to ví. je to fakt, Pořady z TV téměř zmizely, svou úlohu dávno
splnily.
Potraviny jsou nekvalitní, ale ukrutně drahé. Zelenina, ovoce nevalné
kvality, také drahé.
MASO začaly „křehčit“ a máčet nejen řetězce, domácí velkovýrobci,
ale i někteří menší řezníci (ve vodě plavala i šunka od kosti).
Ošetřovat/koupat chemicky (Savo. hypermangan aj.), po vzoru řezníků ze
Západu v 70. a 80. letech, včetně barevného podsvícení prodejních
pultů. Tehdy bylo naše (ČSSR) maso a normy zdravé a přísné.