Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.únor 22:00

Nemyslíme, VÍME.
Posledních několik let se o tom veřejně mluví, též na politické úrovni.
Země bývalého východního bloku jsou pro Západ (řetězce) zlatým dolem. Druhořadá kvalita/složení výrobků byla vysvětlena „odlišnými chuťovými preferencemi“
Nejde jen o potraviny, ale většinu drogistického zboží (v pracích prášcích více soli = zašedlé prádlo.
I zvířata jsou „šizena“. 14 dní jede výrobní linka na granule, pro kočky/psi na Západ. 14 dní s jiným složením na Východ.

Stánkaři (nejdříve kšeftaři) hned po revoluci začali dovážet a prodávat výrobky ze západu, lidé nakupovat. Kvalita byla a je odlišná.
Ani čeští výrobci nejsou výjimkou. I oni se např. u konzerv musí „snažit“, pokud chtějí na Západě uspět.
Dříve byly super/hyPermarkety plné i kvalitního zboží. Sem tam se ještě objeví. Stačilo sledovat na obalech cizí jazyky (popis, označení, složení (IT, FJ, AJ NJ apod.). Ty už jsou dnes vzácností.
Zahraniční firmy časem přesunuly výrobní závody do ČECH, Polska, Maďarska Lotyšska atd. atp. Zde se také vyrábí z velké části rovnou ta druhořadá kvalita.
Nějaký čas v českých TV běželo několik pořadů, kde se testovaly, srovnávaly výrobky. Vyhodnocovalo se složení i českých „šmakulád“. nyní se to ví. je to fakt, Pořady z TV téměř zmizely, svou úlohu dávno splnily.
Potraviny jsou nekvalitní, ale ukrutně drahé. Zelenina, ovoce nevalné kvality, také drahé.
MASO začaly „křehčit“ a máčet nejen řetězce, domácí velkovýrobci, ale i někteří menší řezníci (ve vodě plavala i šunka od kosti). Ošetřovat/koupat chemicky (Savo. hypermangan aj.), po vzoru řezníků ze Západu v 70. a 80. letech, včetně barevného podsvícení prodejních pultů. Tehdy bylo naše (ČSSR) maso a normy zdravé a přísné.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.únor 22:13

Nemyslíme, VÍME.
Posledních několik let se o tom veřejně mluví, též na politické úrovni.
Země bývalého východního bloku jsou pro Západ (řetězce) zlatým dolem. Druhořadá kvalita/složení výrobků byla vysvětlena „odlišnými chuťovými preferencemi“
Nejde jen o potraviny, ale většinu drogistického zboží (v pracích prášcích více soli = zašedlé prádlo.
I zvířata jsou „šizena“. 14 dní jede výrobní linka na granule, pro kočky/psi na Západ. 14 dní s jiným složením a obaly na Východ.
Stánkaři (nejdříve kšeftaři) hned po revoluci začali dovážet a prodávat výrobky ze západu, lidé nakupovat. Kvalita byla a je odlišná.
Ani čeští výrobci nejsou výjimkou. I oni se např. u konzerv musí „snažit“, pokud chtějí na Západě uspět.
Dříve byly super/hyPermarkety plné i kvalitního zboží. Sem tam se ještě objeví. Stačilo sledovat na obalech cizí jazyky (popis, označení, složení (IT, FJ, AJ NJ apod.). Ty už jsou dnes vzácností.
Zahraniční firmy časem přesunuly výrobní závody do ČECH, Polska, Maďarska Lotyšska atd. atp. Zde se také vyrábí z velké části rovnou ta druhořadá kvalita.
Některé řetězce (abych nekřivdila) i dnes prodávají německé výrobky (4) a zdejší Vietnamci vozí sami z Německa zboží (VYRÁBĚNÉ PRO ZÁPAD), holandské, norské, italské apod.
Většina je česká nebo polská.

Nějaký čas v českých TV běželo několik pořadů, kde se testovaly, srovnávaly výrobky. Vyhodnocovalo se složení i českých „šmakulád“. nyní se to ví. je to fakt, Pořady z TV téměř zmizely, svou úlohu dávno splnily.
Potraviny jsou nekvalitní, ale ukrutně drahé. Zelenina, ovoce nevalné kvality, také drahé.
MASO začaly „křehčit“ a máčet nejen řetězce, domácí velkovýrobci, ale i někteří menší řezníci (ve vodě plavala i šunka od kosti). Ošetřovat/koupat chemicky (Savo. hypermangan aj.), po vzoru řezníků ze Západu v 70. a 80. letech, včetně barevného podsvícení prodejních pultů. Tehdy bylo naše (ČSSR) maso a normy zdravé a přísné.