Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.červenec 16:24

lV odkazu najdte některá joídla, která se dnes poavažuji za česká, ale vznikla jinda.
Původní čeká kuchyněš jer dílem několika národů.

https://fresh­.iprima.cz/vy­roci-100-let-republiky/ceska-narodni-jidla-znate-jejich-pribehy

Za specialitu českých zemí byly skutečně považovány především ovocné knedlíky, které dala naší národní kuchyni Morava. Obecně moučná jídla byla přínosem české kuchyně do rakouské a dělo se to především prostřednictvím služek, které sloužily ve Vídni.
https://magazin­.aktualne.cz/ces­kym-narodnim-jidlem-jsou-svestkove-knedliky-ne-veprova-se/r~33732b1e­755111e88980ac1f6b220e­e8/

KNEDLO VEPŘO ZELO
Neboli knedlíky s vepřovým a zelím. Někdy se k příloze jí vepřové karé, někdy tučnější maso známé jako “moravský vrabec”. V každém případě je to dobrota, po které jen tak nevyskočíte na nohy. A je opravdu unikátně česká! Sice má původ v 19. století za dob císaře Franze Josefa, ale pochází vlastně z Prahy. To jeden pražský restauratér vynalezl unikátní pokrm, který do té doby neznala žádná kuchařská kniha, a to vepřové s knedlíkem a zelím, dnes nám dobře známé knedlo vepřo zelo
https://fresh­.iprima.cz/vy­roci-100-let-republiky/ceska-narodni-jidla-znate-jejich-pribehy

Buchty jsou také jednou z mála potravin, u nichž je opakovaně uváděna jako „země původu“ Česká republika.

https://www.vi­talia.cz/clan­ky/ceske-buchty-pro-uspech-jsou-zasadni-malickosti/

Zkuste si projoít archilv, stejná otázka, zda nějaké jídlo nemá ořívlastech české najdete v archivu stejně jako původ mnoha pokrmů.

Např. tatarský biftek a tatarsklá omáčka
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-se-rika-tatarskemu-bifteku-tatarsky-biftek
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-se-rika-tatarske-omacce-tatarska-omacka


Avatar uživatele

Odpověděl/a – 14.červenec 12:13

lV odkazu najdte některá joídla, která se dnes poavažuji za česká, ale vznikla jinda.
Původní čeká kuchyněš jer dílem několika národů.

https://fresh­.iprima.cz/vy­roci-100-let-republiky/ceska-narodni-jidla-znate-jejich-pribehy

Za specialitu českých zemí byly skutečně považovány především ovocné knedlíky, které dala naší národní kuchyni Morava. Obecně moučná jídla byla přínosem české kuchyně do rakouské a dělo se to především prostřednictvím služek, které sloužily ve Vídni.
https://magazin­.aktualne.cz/ces­kym-narodnim-jidlem-jsou-svestkove-knedliky-ne-veprova-se/r~33732b1e­755111e88980ac1f6b220e­e8/

KNEDLO VEPŘO ZELO
Neboli knedlíky s vepřovým a zelím. Někdy se k příloze jí vepřové karé, někdy tučnější maso známé jako “moravský vrabec”. V každém případě je to dobrota, po které jen tak nevyskočíte na nohy. A je opravdu unikátně česká! Sice má původ v 19. století za dob císaře Franze Josefa, ale pochází vlastně z Prahy. To jeden pražský restauratér vynalezl unikátní pokrm, který do té doby neznala žádná kuchařská kniha, a to vepřové s knedlíkem a zelím, dnes nám dobře známé knedlo vepřo zelo
https://fresh­.iprima.cz/vy­roci-100-let-republiky/ceska-narodni-jidla-znate-jejich-pribehy

Buchty jsou také jednou z mála potravin, u nichž je opakovaně uváděna jako „země původu“ Česká republika.

https://www.vi­talia.cz/clan­ky/ceske-buchty-pro-uspech-jsou-zasadni-malickosti/

Zkuste si projít archiv, stejná otázka, zda nějaké jídlo nemá ořívlastek české najdete v archivu stejně jako původ mnoha pokrmů.

Např. tatarský biftek a tatarská omáčka
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-se-rika-tatarskemu-bifteku-tatarsky-biftek
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-se-rika-tatarske-omacce-tatarska-omacka