Odpověděl/a – 12.červenec 16:24
lV odkazu najdte některá joídla, která se dnes poavažuji za česká, ale
vznikla jinda.
Původní čeká kuchyněš jer dílem několika národů.
https://fresh.iprima.cz/vyroci-100-let-republiky/ceska-narodni-jidla-znate-jejich-pribehy
Za specialitu českých zemí byly skutečně považovány především
ovocné knedlíky, které dala naší národní kuchyni Morava. Obecně moučná
jídla byla přínosem české kuchyně do rakouské a dělo se to především
prostřednictvím služek, které sloužily ve Vídni.
https://magazin.aktualne.cz/ceskym-narodnim-jidlem-jsou-svestkove-knedliky-ne-veprova-se/r~33732b1e755111e88980ac1f6b220ee8/
KNEDLO VEPŘO ZELO
Neboli knedlíky s vepřovým a zelím. Někdy se k příloze jí vepřové
karé, někdy tučnější maso známé jako “moravský vrabec”. V každém
případě je to dobrota, po které jen tak nevyskočíte na nohy. A je opravdu
unikátně česká! Sice má původ v 19. století za dob císaře Franze
Josefa, ale pochází vlastně z Prahy. To jeden pražský restauratér
vynalezl unikátní pokrm, který do té doby neznala žádná kuchařská
kniha, a to vepřové s knedlíkem a zelím, dnes nám dobře známé knedlo
vepřo zelo
https://fresh.iprima.cz/vyroci-100-let-republiky/ceska-narodni-jidla-znate-jejich-pribehy
Buchty jsou také jednou z mála potravin, u nichž je opakovaně uváděna jako „země původu“ Česká republika.
https://www.vitalia.cz/clanky/ceske-buchty-pro-uspech-jsou-zasadni-malickosti/
Zkuste si projoít archilv, stejná otázka, zda nějaké jídlo nemá ořívlastech české najdete v archivu stejně jako původ mnoha pokrmů.
Např. tatarský biftek a tatarsklá omáčka
https://www.odpovedi.cz/otazky/proc-se-rika-tatarskemu-bifteku-tatarsky-biftek
https://www.odpovedi.cz/otazky/proc-se-rika-tatarske-omacce-tatarska-omacka
Odpověděl/a – 14.červenec 12:13
lV odkazu najdte některá joídla, která se dnes poavažuji za česká, ale
vznikla jinda.
Původní čeká kuchyněš jer dílem několika národů.
https://fresh.iprima.cz/vyroci-100-let-republiky/ceska-narodni-jidla-znate-jejich-pribehy
Za specialitu českých zemí byly skutečně považovány především
ovocné knedlíky, které dala naší národní kuchyni Morava. Obecně moučná
jídla byla přínosem české kuchyně do rakouské a dělo se to především
prostřednictvím služek, které sloužily ve Vídni.
https://magazin.aktualne.cz/ceskym-narodnim-jidlem-jsou-svestkove-knedliky-ne-veprova-se/r~33732b1e755111e88980ac1f6b220ee8/
KNEDLO VEPŘO ZELO
Neboli knedlíky s vepřovým a zelím. Někdy se k příloze jí vepřové
karé, někdy tučnější maso známé jako “moravský vrabec”. V každém
případě je to dobrota, po které jen tak nevyskočíte na nohy. A je opravdu
unikátně česká! Sice má původ v 19. století za dob císaře Franze
Josefa, ale pochází vlastně z Prahy. To jeden pražský restauratér
vynalezl unikátní pokrm, který do té doby neznala žádná kuchařská
kniha, a to vepřové s knedlíkem a zelím, dnes nám dobře známé knedlo
vepřo zelo
https://fresh.iprima.cz/vyroci-100-let-republiky/ceska-narodni-jidla-znate-jejich-pribehy
Buchty jsou také jednou z mála potravin, u nichž je opakovaně uváděna jako „země původu“ Česká republika.
https://www.vitalia.cz/clanky/ceske-buchty-pro-uspech-jsou-zasadni-malickosti/
Zkuste si projít archiv, stejná otázka, zda nějaké jídlo nemá ořívlastek české najdete v archivu stejně jako původ mnoha pokrmů.
Např. tatarský biftek a tatarská omáčka
https://www.odpovedi.cz/otazky/proc-se-rika-tatarskemu-bifteku-tatarsky-biftek
https://www.odpovedi.cz/otazky/proc-se-rika-tatarske-omacce-tatarska-omacka