Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.červenec 17:02

Prašť jako uhoď. Boršč pochází z doby, kdy Ukrajina neexistovala a bylo jen Rusko. Tehdy byla „ukrajina“ označení jen pro region/kraj označující ruské pohraničí.

Když něco vznikne dnes nebo to vzniklo třeba ve 20. století na Ukrajině, tak je to ukrajinské, ale když se bavíme třeba o 17., 18. století a zvniklo to na území, kde se DNES nechází Ukrajina, tak je to zkráka původně ruské. Boršč: 14 až 16. století, to ještě moc nepoužíval ani ten neoficiální název „Ukrajina“. Bylo to prostě Rusko (částečně Polsko atd… záleží kdy a kde přesně). Zpravidla je to ale Rusko. Nemůžeme se bavit o státě, ale ANI o LIDU ukrajinském v tak dávné minulosti. To žádní Ukrajinci prostě TENKRÁT nebyli.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.červenec 17:06

Prašť jako uhoď. Boršč pochází z doby, kdy Ukrajina neexistovala a bylo jen Rusko (popřípadě jiné státy v tom okolí – ale většina ruská). Tehdy byla „ukrajina“ označení jen pro region/kraj označující ruské pohraničí.
V tomto smyslu to může být podobné jako když řekneme, že je něco ostravské, hanácké, moravské (má to tam původ a podobně) – pochází to z toho kraje, ale pořád platí, že je to české, z českého státu.

Když něco vznikne dnes nebo to vzniklo třeba ve 20. století na Ukrajině, tak je to ukrajinské, ale když se bavíme třeba o 17., 18. století a zvniklo to na území, kde se DNES nechází Ukrajina, tak je to zkráka původně ruské. Boršč: 14 až 16. století, to se ještě moc nepoužíval ani ten neoficiální název „Ukrajina“. Bylo to prostě Rusko (částečně Polsko atd… záleží kdy a kde přesně). Zpravidla je to ale Rusko. Nemůžeme se bavit o státě, ale ANI o LIDU ukrajinském v tak dávné minulosti. To žádní Ukrajinci prostě TENKRÁT nebyli.