Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.červen 12:05

Prakticky snad každému stromu můžeš bránit v růstu. „Tajemství“ je to zastřihávání. ;) Na tom není moc, co řešit, prostě ho pravidelně zastřihuješ, zkracuješ větve do všech stran – do výšky i do stran.
My jsme takhle skoro 20 let měli u domu do výšky ani ne půl metrový plot ze smrků (pak jsme jednou asi tak 3 roky po sobě nestříhali – kmeny zmohutněly a výška byla přes 2 metry. Ale žádný problém, pak jsme to prostě zase zkrátili cca na půl metru – jen ty kmeny byly od té doby tlustší, ale to ničemu nevadilo). Podobně jsme plno let na zahradě udržovali jabloně a ringle v cca 2 až 2,5 metrové výšce (i s těmi drobnými větvemi)… normálně by jinak byly i víc jak 2× vělké, ale když jsou takové střední, kmen taky nebude tak moc vysoké a na větve (i plody) se dá pak většinou dosáhnout i bez žebříku nebo česače.
Když to budeš každoročně zastřihávat, nevyroste a ani větve (včetně kmenu) moc nezesíli/nezmo­hutní. To už je takový princip zkracování těch větví. Zastřihávat podle toho, jak moc vysoké/malé to chceš mít, ale jako njedná se o žádný 15cm bonsaj, zastřihávat to můžeš třeba jednou za rok. Ono to během roku vyorste, ale zase nijak moc – i když jako třeba víc do výšky, do délky, tak to nevadí, pořád to budou tenké větve, které (třeba) o polovinu i víc zkrátíš.

Tady jsou různé tipy, například dát strom do takového květináče a ten dát do země (aby měl strom mešní kořeny):
https://www.jar­dineriaon.com/cs/co­mo-hacer-que-un-arbol-no-crezca.html
Když zasazuješ strom, většinou spíš doufáš, aby se uchytil a rostl, než že bys ho plánobal kartit už když je malý. NEch chvíli povyrůst a pak – po letech nebo alespoň po roce – ho ostříhej. Zastřihávat to moc nebo moc brzy, kydyž je ještě moc malý/mladý, pak by mohl i uschnout. I když to platí spíš pro listnaté a ovocné stromy, než jehličnany – řekl bych, že ty se uchycují lépe.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.červen 12:10

Prakticky snad každému stromu můžeš bránit v růstu. „Tajemství“ je to zastřihávání. ;) Na tom není moc, co řešit, prostě ho pravidelně zastřihuješ, zkracuješ větve do všech stran – do výšky i do stran.
My jsme takhle skoro 20 let měli u domu do výšky ani ne půl metrový plot ze smrků (pak jsme jednou asi tak 3 roky po sobě nestříhali – kmeny zmohutněly a výška byla přes 2 metry. Ale žádný problém, pak jsme to prostě zase zkrátili cca na půl metru – jen ty kmeny byly od té doby tlustší, ale to ničemu nevadilo). Podobně jsme plno let na zahradě udržovali jabloně a ringle v cca 2 až 2,5 metrové výšce… normálně by jinak byly i víc jak 2× vělké, ale když jsou takové střední, kmen taky nebude tak moc vysoký a na větve (i plody) se dá pak většinou dosáhnout i bez žebříku nebo česače.
Když to budeš každoročně zastřihávat, nevyroste a ani větve (včetně kmenu) moc nezesíli/nezmo­hutní. To už je takový princip zkracování těch větví. Zastřihávat podle toho, jak moc vysoké/malé to chceš mít, ale jako nejedná se o žádný 15cm bonsaj, zastřihávat to můžeš třeba jednou za rok. Ono to během roku vyorste, ale zase nijak moc – i když jako třeba víc do výšky, do délky, tak to nevadí, pořád to budou tenké větve, které (třeba) o polovinu i víc zkrátíš.

Tady jsou různé tipy, například dát strom do takového květináče (s pár menšími dírami) a ten dát do země (aby měl strom mešní kořeny), osobně si ale myslím, že není třeba moc řešit kořeny – můžeš jim nechat volný růst – když ten strom totiž budeš pravidelně zastřihávat, tak kořeny tě moc zajímat nemusí:
https://www.jar­dineriaon.com/cs/co­mo-hacer-que-un-arbol-no-crezca.html
Když zasazuješ strom, většinou spíš doufáš, aby se uchytil a rostl, než že bys ho plánoval kartit už když je malý. Nech ho chvíli povyrůst a pak – po letech nebo alespoň po roce – ho ostříhej. Zastřihávat to moc nebo moc brzy, když je ještě moc malý/mladý, pak by mohl i uschnout. I když to platí spíš pro listnaté a ovocné stromy, než jehličnany – řekl bych, že jehličnany se uchycují lépe.