Avatar uživatele
Stříbrný

Slouží slunečnicový olej ke smažení, nebo je lepší stolní - popř. jiný?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Nejlepší oleje na smažení jsou řepkový a slunečnicový, případně rafinovaný olivový. Já osobně používám řepkový, protože hned po olivovém oleji má nejlepší poměr mastných kyselin typu omega -3 k typu omega-6.. Zajímám se totiž o zdravou výživu.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Používám také řepkový z těch důvodů co annas.Ale teď mi říkala kamarádka,že začala používat rýžový olej - je sice dražší,ale méně se přepaluje a prý ho tolik při smažení neubývá.
http://www.bylinnyzazrak.estra nky.cz/…


Avatar uživatele
Zlatý

Nemám zdroj na domácí sádlo, proto používám jen slunečnicový "Gold". Pravda, dražší, ale lze jej použít i zastudena. Ani jsem si nemusel tolik zvykat, o čemž je vlastně řeč - každý máme jiné chutě ))


Avatar uživatele
Bronzový

Na smažení je lepší řepkový - má kritickou teplotu na přepálení až 240°C.Ale pozor! Když si v nějakém marketu koupíš za pár korun něco jako řepkový či slunečnicový olej,tak výše uvedené neplatí.Tyhle oleje jsou vyrobeny uměle! Dobrý olej poznáš snadno.Nechce se mu z flašky ven.Když to vyteče jako voda,pak je to syntetika.
Doplňuji:
Já osobně dám raději o 20 kaček navíc a koupím dobru řepku.Už kvůli omega kyselin, kterými se blíží olivovému.Ještě k tomu výše - když čtu,že obsah tuku je 95 %, tak pak je lepší to dobré sádlo.


Avatar uživatele
Zlatý

Na oleji smažím leda tak palačinky, jinak celý život používám rostlinné tuky typu Omega, Ceres Soft a pod. Ty se totiž nepřepalují. Pod bramboráky používám sádlo.


Avatar uživatele
Zlatý

Můžeš na něm smažit, ale na opravdu kvalitním (na trhu jsou bohužel i dost nepovedé výrobky). O řepkovém platí to samé, jen je ještě zdravější (jak píší kolegové).
Osobně ale dávám přednost vepřovému sádlu a přepuštěnému máslu. Také používám extra panenský olivový olej (na italskou kuchyni je to jasná volba).
Doplňuji:
Vyzkoušela jsem různé oleje: rýžový (jak píše Hanny2) - ten je skvělý, nemá žádnou "příchuťˇ", takže se hodí na jakékoli pokrmy; hroznový - ten se hodí spíš na rychlé orestování základu pokrmu; z vlašských jader (výborný na saláty); Wok olej (pro ty, kteří rádi asijské pokrmy - je tam ale dost česneku); "červený" - s tymiánem, romarýnem, paprikou a pepřem (perfektní na barvu - rychlé orestování "bezbarvých" kuřecích prsou)...


Avatar uživatele
Zlatý

Nevím jak kdo,ale my používáme pouze slunečnicový. Například řepkový nám tak trošku smrdí!


Avatar uživatele
Stříbrný

Slunečnicový ke smažení samozřejmě slouží...ale ten zde vychvalovanější řepkový, který je také vhodný je obvykle levnější...ale já osobně ho nepoužívám, protože mi docela dost smrdí a na chuti je to také poznat...

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Hanny, děkuji za tip. Podívám se v prodejně zdravé výživy a vyzkouším. Jednou jsem si koupila konopný ole (lisovaný za studena), nejhnusnější "pokrm", který jsem kdy jedla.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 845
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.