Avatar uživatele
Bronzový

Seznam potravin s výsokým obsahem železa

Nenarazil jste někdo na dobré sepsání všech potravin, které obsahují hodně železa?

Doplněna:
já bych právě potřebovala tabulku na vytisknutí. já to nějak sepíšu, děkuji.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

http://www.maminkam.cz/…

Aha,ona už to stihla vložit annas,tak nic

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

http://www.odpovedi.cz/…

Nato otázka už zde byla. Podívejte se na uvedenou stránku.

Doplňuji:
Ještě jsem Vám něco našla.

Tabulka č. 1 – Zdroje hem železa
(průměrný obsah železa v mg/100 g syrového masa)
Kuřecí játra 8,99
Hovězí játra 4,90
Kuřecí maso (prsa) 0,74
Krůtí maso (prsa) 1,20
Králičí maso (stehno) 1,57
Vepřové maso (kýta) 0,77
Hovězí maso (zadní) 1,54
Tuňák 1,02
Losos (umělý chov) 0,34
Treska 1,05
Zdroj: http://www.nal.usda.gov/…

Tabulka č. 2 – Zdroje non-hem železa
(průměrný obsah železa v mg/100 g potraviny v syrovém stavu)
Čočka velkozrnná 7,54
Fazole hnědé 5,02
Hrách 4,43
Tofu 5,36
Špenát 2,71
Rozinky 1,88
Sušené meruňky 2,66
Mandle 3,72
Lískový ořech 4,70
Kešu 6,68
Zdroj: http://www.nal.usda.gov/…

http://webcache.googleusercont ent.com/…


Avatar uživatele
Zlatý

Tabulka potravin s vysokým obsahem železa / železo (mg/100g)

kuřecí játra
hovězí maso
kuřecí a vepřové maso
tuňák
rozinky
špenát
syrová brokolice
hrách
ovesné vločky
kukuřičné lupinky
celozrnný chléb
kvasnice
pšeničné klíčky

http://www.weleda.cz/…

Potraviny s obsahem železa nebo podporující krvetvorbu:

Údaje o obsahu železa v jednotlivých potravinách, zejména rostlinného původu, se velice liší. Je to přirozené, poněvadž krom obecné schopnosti hromadit železo je konkrétní obsah železa v určité rostlině závislý velice na jejím stanovišti v přírodě a na obsahu železa v půdě. Z toho důvodu nepovažujeme za smysluplné uvádět u níže jmenovaných potravin konkrétní hodnoty obsahu železa, uvádíme ty potraviny, které spolehlivě obsahují významný podíl železa.

celozrnné obiloviny a výrobky z celozrnného obilí přiměřeně upravené; nejvíce proso, nejméně kukuřice
naklíčené obilí a semena
luštěniny
ořechy a semena, zejména neloupané mandle
zelenina, zejména listová, ale i ředkev, ředkvičky, okurky čerstvé kopřivy: podporují krvetvorbu (podáváme čerstvé výhonky na čaj, do polévky, ze spařených je možné dělat „kopřivový špenát")
ovoce: borůvky, černý rybíz, třešně; sušené fíky a meruňky
vejce (žloutek)
maso
sirup z cukrové řepy, surový třtinový cukr
sojová omáčka

Zdroj: http://www.emimino.cz/diskuse/ zelezo-22089/


Avatar uživatele
Bronzový

Před nedávnem jsem kvůli synovi podobný soupis hledala, ael moc toho na internetu není, respektive nikde to není příliš ucelené nebo je to málo přehledné.
Zajímavá tabulka je v odkaze, ale ani to neí úplně ideální.

Zdroj: http://webcache.googleusercont ent.com/search?q=cache:ozwo2Gw H-PoJ:www.u-slavika.cz/nabizim e/ZELEZO.doc+%C5%BEelezo+v+pot ravin%C3%A1ch&cd=2&hl=cs&ct=cl nk&gl=cz

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.