Avatar uživatele
Stříbrný

Proc servirka v restauraci naleje kofolu z flasky do sklenice jen do ctvrtiny?

nekde jsem slysel, ze kvuli tomu, aby neztracela cas, jinde sem slysel, ze podle nejakeho vyzkumu, kdyz to takhle udela, tak ma zakaznik z nejakeho nevysvetlitelneho duvodu tendenci obednat si dalsi piti...

ale to sou jenom spekulace...kdyz se to bezne dela, urcite to bude mit nejaky svuj duvod

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele

drap je sice nejblíže, ale hlavní důvody jsou zásady servírování, které mají i praktický základ. Nápoj je vychlazen a studená láhev déle udrží teplotu než sklenice a navíc ve styku s pokojovou teplotou okolí. Dále se po nalití uvolňují CO2 a další aromatické látky. Servírka tak i dává šanci na případnou okamžitou reklamaci po ochutnání (ať už chuťové, teplotní, doplnění ledu či jiné značky apod.).
Kromě toho zákazník se napije přiměřeně a decentně upíjí, dle chuti si poté sám doleje. Je nelogické, že by někdo do sebe obrátil celou sklenici, a i pokud by se dopustil podobného fauxpas, ať si to nezdvořák naplní sám a tím se i shodí v očích okolních civilizovaných hostů.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Z prostého důvodu : obsluha nemůže vědět jak rychle host pije.Pokud by nalila do plna,tak by nápoj před úplným vypitím vyprchal ,resp. zteplal.. To je jen jeden z důvodů. Lít každému plnou sklenici by bylo nejen časově náročné,ale i naprosto zbytečné.Ovšem položit lahev a nenalít ,nebo prásknout před hosta talířek s neotevřeným sáčkem(chipsy nebo oříšky) je naprostá nehoráznost-což se často ale taky stává..


Avatar uživatele
Zlatý

To už patří k bontonu, nealkoholické ale i některé alkoholické nápoje se nalévajíjen z části. U nealkoholických je to taky proto, aby si ječlověk případně mohl namíchat s ledem, s vínem, nebo třeba s nějakým destilátem


Avatar uživatele
Zlatý

Řekla bych,že je to podle nějakéno bontotu,číšnické etikety a nepsaných pravidel,vyučený číšník by to jistě osvětlil líp než já.
Taky jsem zažila,jak spousta servírek rychlokvašek kofolu ani jiné nápoje do sklenice nenaleje,jen je položí na stůl a odkvačí.


Avatar uživatele
Bronzový

Jak říkala iceT, asi to bude podle nějaké etikety... Mě akorát napadlo, že se sklenice plná do tří čtvrtin nese líp k puse a člověk se nemusí bát, že pití rozlije, když je hladina níž...


Avatar uživatele
Bronzový

Tak to je správná servírka.Ještě má čekat,až ochutnáš a nebudeš chtít něco jiného.Ale toto spíš u vína.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Kultura a společnost

Zlatý annas 3358
Zlatý Drap 1793
Zlatý led 1450
Zlatý hanulka11 1277
Zlatý quentos 1114
Zlatý marci1 1076
Zlatý vagra 799
Zlatý mosoj 798
Zlatý gecco 714
Zlatý iceT 652

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.