Avatar uživatele
není možná

Káva v pracovním procesu. Zakázat, nebo uzákonit?

Půlkolega (34) pravil, že by podnikal v zednictví, ale že nemá s kým. Nikdo není natolik zodpovědný aby si odpustil kávu. Moc mě zajímá víc názorů na tohle téma káva a pracovní morálka. Údajně by vyhodil i mě, který už jsem starý a upracovaný a možná mám po infarktu. Kávu si dám v práci po 8. nebo později, až se to rozjede. Pak další kolem 14. h. Údajně si má kávu pracovník vypít doma a ne v práci. Já oponuji, že když každý pracovník vydělává sám na sebe (nebo bude), myslím tím úkolovou práci při které je jedno jestli začne později a dřív skončí a dostane zaplaceno za pracovní výkon. Jestli mu bude za tohle strhnuta hodina odpovídám, že pak už se nejedná o úkolovou práci ale o hodinovou mzdu. Údajně – tak pravil půlkolega, že nikde jinde ve světě by si nikdo nedovolil dát si kávu. Ptám se, když mají kávovary nebo automaty na nápoje na stavbách, v kancelářích, neměly by být i tyto vymoženosti zrušeny? Vždyť i čaj v zimě by si pracovník mohl vypít doma. Měl bych tedy dostávat víc práce vlivem složitějších a obtížnějších konstrukčních postupů, kdy se zdá že práce je zjednodušovaná, ale tím pádem chtějí větší výkon, víc a víc? A budou se mě s kávou v ruce posmívat jak dřu? Vždyť pracovník by mohl být z práce vyhozen za pouhé umytí rukou, protože se může umýt doma. Půlkolega by ve svém zdraví mohl postávat s karabinou v ruce a pouštět psy na pracovníky pijící kávu. Nevím kdo z vás mu řekl o tom, že nikde jinde ve světě tohle neexistuje ale žiji pokud vím v ČR. Podle psychologa Michala Waltera, který se specializuje na problematiku pracovního prostředí, v době po obědě dokáže jen málokdo podávat stoprocentní výkony. Proto je tento čas tradičně považován za nejméně produktivní a je spojován s vyřizováním osobních záležitostí typu soukromé pošty. "Křivka pracovního výkonu opět začne stoupat v odpoledních hodinách, což také souvisí s denním fyziologickým rytmem http://www.de­nik.cz/ekonomi­ka/pracovni-moralka-po-obede-ka20110620.html

Neměla by tedy být káva v pracovní době uzákoněná jako povzbuzující nástroj? Nebo zrušena přestávka na oběd, aby byl pracovník v plném tempu po celý den jako ráno? Znám pracovníky z Ukrajiny kafaře kteří podávají pramalé výkony prací které by mohly být dávno hotovy a vypijí za směnu 6–10 hrnků kávy. Tito jsou ale odlišní také tím, že rádi kritizují své české nadřízené. Těm bych práci nedával.
Půlkolega by začal podnikat, ale nemá s kým… takže mohu být v klidu.
Jinak jak jsem psal, zajímá mě i váš názor.
Doplňuji:
I u nás v Čechách je dnes samozřejmé, když se zatepluje domek, že jako firma po sobě uklízíme popadané zbytky silikonových barev ze záhonů, odvezeme veškerý polystyren i s kuličky. PET láhve si také odvezu. Já se ptal pouze na kávu. Takže není nutné proklikávání zdánlivého výsledku odpovědi. Pracovníci v průmyslu to mají opravdu těžké. Když se stěhují na vedlejší linku, mistr jim nadává, proč si s sebou berou pití, když je to jen na dvě hodiny. To on má to právo určovat, kdy žena u linky bude mít žízeň? Nevím co se děje v jiných zemích a je mi to jedno. Poslední kdo na stavbách uklízí nejsou řemeslníci, jako vodaři, sádroši a elektrikáři s kobercářama. Vždycky uklízeli zedníci. Po všech. Ať jsou to popatlané pytle lepidlem, pomíchaný materiál suť se skelnou vatou. To já musím po nich třídit. Tak si nechte tu Austrálii. Ani tady není nic zadarmo jak by si mohli myslet. Co zpomaluje nějaký výkon tak to jsou neuklizené zbytky svačin a vajgly. To je všude a všude někdo zapomene pověsit igelitový pytel na pet a na odpadky. Tímto se znečisťuje pracoviště. Pitím kávy se nezpomaluje tempo. To se zpomaluje spaním. Na koho by káva měla takové účinky, že by se sesedli a začali si u ní vykládat víkendové příběhy, tak to je povahou člověka jako pracovní síly, ne kávou. To by museli pracovat jen introverti a ostatní kafařit. A nejlepší odpověď napsala Manon, pak i Icetee. Vzpomínám s úctou na lidi v důchodovém věku, kteří mě uvařili kafčo i když nemuseli a nad to přidali oplatek nebo koláč. A to jsou ze staré školy. Za to vám děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? mojitek, manon, GM, iceT, suaeda před 4289 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
suaeda

To je silná káva. Nemít možnost si vypít kafe v práci. Jde o to co děláme. V kanceláři se dá běžně pít kafe aniž by to vadilo při práci. U dělnických profesí to jde někdy také. Měl jsem doma zedníka, který si při kavě nesedl. Napil se a pracoval dál. Jde o to zda při pití kafe chceme lenošit, nic nedělat a odpočívat.
V moderních nepřetržitých provozech mají pravidelné desetiminutové přestávky po 2 hodinách, které pracující můžou využívat různě (wc, kouření, svačinu) včetně pití kafe.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Pracuji (a pracoval jsem) ve firmách (fabrikách) kde pití kávy v pracovní době nepřipadá v úvahu.Pouze při přestávkách na svačinu.Nesmíte mít ani kávu (teda jakoukoliv tekutinu) ani u mašiny z důvodu převrhnutí a následnému poškození mašiny.
A pokud píšete, že po obědě se nepodávají 100%ní výkony, tak to prosím řekněte našim fabrikantům.Tam to nikoho nezajímá, máte úkol a ten se musí splnit (sice dělám v hodinové mzdě, ale je stanoven čas za který musí být výrobek udělán, pokud ne, tak přicházím o prémie či mě vyhodí za neplnění pracovních úkolů).
A máte pravdu, že to nikde ve světě není.Mám dceru v Austrálii a při návštěvě u babičky, která si nechala firmou natřít celý barák, tak zeťák řekl, že takovouto firmu by okamžitě vyhodil.Sice si přinesli varnou konvici s sebou, ale proud na kafe a vodu chtěli od babičky a těch vajglů kolem baráku co po nich zbylo.Zeťák říkal, že tam ještě firmy po sobě uklidí, popřípadě kde je barva jakkoliv přetažná tak očistí.Zrovna tak tam prý nevidíte, aby dělníci, kteří pracují v pracovní době kouřili (jak to je na našich pracovištích).

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
manon

Nikdo nepracuje 24 hodin denně na plný výkon. Nikdo nepracuje ani 8 hodin na plný výkon – tedy takový, jakého je doopravdy schopen.
Spokojený zaměstnanec, dobrý zaměstnanec.
Káva je povzbuzující prostředek a třeba můj mozek po ní pracuje cca o 50% lépe než před ní.
To jsou u mne 3 aspekty, které hovoří pro kafe pauzu :) – cca 15 minut stačí :) ( já dělníkům přidávala koláč :) )
Doplňuji:
Zákony nemusí řešit vše. A nebudou. Interní předpisy můžou zaměstnancům vytvořit dobré prostředí.

Upravil/a: manon

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

…A tak oběd si zaměstnanec také dá doma a nejlépe hned ráno po snídani než odejde do práce nebo zárověň s večeří až se vrátí domů.A taky by ten půlkolega asi nezaměstnal ani kuřáka,protože kdo přece kouří nepracuje......

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lukas.zmizik

já bych se prve podíval do tabulky, jestli moje firma prosperuje, nebo jestli to je jen požíračka peněz, které se nevrací. v prvním případě bych kávu neřešil a v druhém případě bych byl naivní myslet si, že za to může jenom káva…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Typické příklady pracovní nekázně a benevolence!
Není třeba nic zakazovat ani dávat do zákona.
Zákonník práce jasně říká že na přestávku je nárok po 4 hod. práce atd.
V době přestávky a oběda si dejte vše co zákon nezakazuje. Pití kávy mimo tuto dobu je porušování ZP a pracovního řádu ( pokud to v pracovním řádu nemá zaměstnavatel povolené a o tom pochybuji). Mimo tyto přestávky máte pracovat tak jak máte ve smlově!

Tak se na to dívá člověk, který má prý levicové názory.
Ano takto se pracuje v tolik obdivovaných západních zemích.
Doplňuji:
Kapitalisticky konzumovat a socialisticky pracovat. To´t požadavek Čecha.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ReHu

Myslím, že káva je to poslední, co snižuje výkon.
To bychom tady mohli vypisovat sáhodlouhé elaboráty.
V neposlední řadě kuřáci. To je mnohem větší zdržování.

Doplňuji:
Zajímalo by mě, zda ten tvůj půlkolega pracuje 100% na plno úplně celou svou pracovní dobu.
Neznám NIKOHO, kdo by to dokázal. Ať již kávu pije nebo ne.
Upřímně, šéfa, který takto bazíruje na podobných maličkostech bych nechtěla. A ráda poznám toho, kdo ano.
Přece dobré vztahy zvyšují i prac.výkon a když prominu kávu, výkon může být vyšší, než při buzy buzy.

Upravil/a: ReHu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mojitek

Tak tady je vidět co všechno je u nás možný.„Podnikatel“ bude zakazovat pití-kávy…čaje…pak přijde na řadu voda…a možná zakáže i odskočit si na wc (protože není přestávka)?! Něco jiného je proflákat pracovní dobu někde u automatu na kafe a něco jiného je si dát kafe.Kolik asi zabere času uvaření vody?Nikdo nemůže nic takového zakázat.Mimochodem-pokud bysme to dostali do krajností,tak otevření minerálky-napití se a následené zavření taky zabere nějaký ten"pracovní čas" .Pokud by mě zaměstnavatel chtěl buzerovat nebo mě vyhodil za něco podobného,tak bych si to rozhodně nenechal líbit.Ale věřím,že takových lidí jako je ten Váš ""zodpovědný"" kolega je tady dost.Dost mi to připomělo ze seriálu Simpsonovi majitele jaderné elektrárny Burnse. Od takových lidí radši dál.Zodpovědnost a úspěch v podnikání je samozřejmě úplně o něčem jiném.
Doplňuji:
pro některé uživatele : proč motáte flákání se na pracovišti s pitím kávy?To jsou přeci dvě úplně odlišný věci.

Upravil/a: mojitek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jwood

Jakožto dělník,kuřák,musím reagovat. Bývalý šéf zakazoval pití kávy a i kouření v pracovní době. Zkrachoval. Současný šéf to nezakazuje. Jen má plno průpovídek. Je pravda,že na některých místech tady se kouřít nemůže a někde ani nesmí 🙂. A hnát se na kafe půl km,15 minut u kávičky a pak zase zpět na pracoviště znamená hodinu v pytli. Někdy je prostě potřeba máknout,že není čas ani na cigárko a na kafe. Prostě spokojený zaměstnane,dobrý zaměstnanec. A taky nové koště dobře mete.Ale jen chvilku.
Doplňuji:
Nevím,jak to funguje v austrálii,ale pokud tady udělám při rekonstrukci baráku nějakej bordel,a že ho je,tak si to po sobě snad taky uklidím. Otázka byla s pitím kávy na pracovišti. Pokud zaměstnavatel zaplatí víc,než je tady potřeba na zaplacení kdečeho a ješte mi zbyde na tu kávu po práci,rád ji v pracovní době oželím. A toto se mi stalo zatím jen jednou v životě. A ještě jsem neviděl firmu,která zatepluje barák,aby udělala práci kvalitně a ještě po sobě uklidila.

Upravil/a: jwood

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Pracoval jsem jednu dobu na úřadu, a tam (na tom konkrétním) bych kávu zakázal hned. Včetně snídání v práci apod.
Nicméně „káva“ v práci se velmi často zvrhává právě v to, že se u ní dost dlouho kecá a nedělá. Stejně jako „vajg pauza“.
Takže nejeden majitel firmy či vedoucí se takovým shromážděním brání tím, že to celkově zakáže.
Já má štěstí, že ve své práci mám prakticky každou hodinu povinnou přestávku. Nicméně buď v těchto vedrech setřeme čelo a uděláme v práci něco při čem se protáhneme a nebo se něco podobného. Ale zas – nelze dělat celý den na plno, takže slovíčka přes den také ztratíme. A když kávu, čaj, tak z termosky – není čas na přípravu v práci.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
není možná

Venkovane, i Vaše odpověď se mě líbí. Zní to v mých uších jako; chci vidět aby dnes byla vidět po nás práce. Ta termoska to myslím řeší. K jinému tématu: Proč pracovníci jako zaměstnanci a na ž. opr. placeni hodinově jsou v práci od rána do noci, když třeba úkolovaný třeba malíř pracuje od 6 do 14 hodin. A tu jeho práci potom umažou kobercáři lepidlem a kuřáci kelímky s vodou s vajgly. Pak to otlučou sádrokartonáři. Tak on to úkolovaný malíř předal, má vyděláno a ti co to opravují jsou zase zedníci kteří ty rohy neotloukli, neumazali od barev a neušpinili od kalu a uklízejí spoustu zbytků materiálu a umývají podlahu.
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-jsou-placeni-hodinove-pracovnici-zamestnanci-a-na-ziv-opr-v-praci-od-rana-do-vecera

před 4289 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
není možná

Zajímavé sledovat jak se člověk dobrovolně vzdává věcí až do mezí zákona. Obdivuhodné. Včelám nechcete zakázat pití nektaru při práci?

před 4290 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek