EKSOT123

Také sledujete postupný výrazný početní vzestup populace holuba hřivnáče?

Takový pěkný větší holoubek. Podobně jako skalňák se rád drží poblíž lidských sídel, ale není s nimi tolik svázán. Raději hnízdí na stromech, než na budovách. Býval významnou lovnou zvěří pro myslivce, ale v 70-tých letech jeho stavy dost poklesly.
Jenže poslední dobou jich přibývá myslím dost dramaticky. Když jsme jeli loni kolem Bakova n. J., tak jich tam pobíhalo na louce snad 50, u Mladé Boleslavi na dozrávající slunečnici nejmíň 300. A nyní je sleduji v Českých Budějovicích prakticky na každém kroku. Myslím, že jinde to bude podobné, jaké s tím máte postřehy?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? zjentek před 1 dnem Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
da ny

Významný početný vzestup holubů, ve městě vnímám.
Holubi mne nezajímají, nevyznám se v nich … 😉

Jestli máte na mysli, ty „potvory“, co kálí na kdejakou sochu,
„obsrávají“ balkony a lodžie. snášejí vejce, ba sedák židle na lodžii,
hejna posedávají na trávnících a běhají po chodnících.
Ty potvory, které „blbci“ ve městech krmí (i když je za to pokuta)…
Zbytek najdou, kolem kontejnerů.
Tak ano, u nás sleduji, jejich výrazný, početný vzestup 😐
Je čas, jejich stav, opět regulovat (děje se, ze strany města,
s určitou pravidelností).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Drap

Bohužel ne všude. U nás jsem už hřivnáče neviděl léta.

0 Nominace Nahlásit

zjentek

Ano! Ojediněle se vyskytne u mě na zahradě, což nikdy předtím (právě od '70s) se nedělo. Ojediněle znamená zahlédnu ho alespoň jednou dvakrát do týdne. Pokud výskyt přirovnám ke strace (neskutečná škodná), tak co do výskytu jí začíná šlapat na paty, tak nějak to vidím. Přiletí, někdy i dva, vše prošmejdí a letí si zase jinam. Straka přiletí ve skupině, vše sežere a zlikviduje (zejména v hnízdech zdejších drobnějších ptáků) a letí zase do řiti, aby zítra či pozítří udělala zase kolečko. 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ Střílet nesmíš 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️

Dokonce hřivnáč se pokouší zahnízdit v mém zlatém plačícím cypřiši (zvláště ten je přitahuje), ale z mně zatím neznámého důvodu stavbu začne, brzy však přeruší a zase odletí (a protože se snažím přijít na to PROČ, tak je docela sleduji). Nebo stavět vůbec nezačne, ale jeho chování v tom stromu nasvědčuje zájmu o hnízdění, tak zatím nevím, no. Každopádne SOUHLAS, ano, hřivnáč je tady a vyskytuje se zde častěji a častěji!

(Hvězdička za postřeh.)

0 Nominace Nahlásit

Filip84

Hej, já mám spolužáka, a ten má takový „zajímavý“ koníčky: chov včel, pozorování ptáků (létajících 😂) dalekohledem, určování květin, bylin, travin, křovin a stromů v přírodě atp. On má i takový hadry, něco mezi hajným, fořtem, vojákem, myslivcem, pytlákem, turistou, trampem atp.

Ale o to ani není, každý jsme nějaký, a tak když on je magistr přes hnůj? 🤷‍♀️ Njn, ale on je dokonalý a naprostý sociální slon. Kdekoli jsem s ním byl, začal s tím oblažovat obecenstvo, zejména opačného pohlaví, a zejména takové, které to vůbec, ale vůbec nezajímalo, a ve chvíli, kdy to bylo nanejvýš nevhodné. No, tak je sám, Jeliman! 🤪🤦‍♀️

Tohle je Ganz stejný případ: myslíš, že tady budou, nějakou početnější část zdejší komunity, zajímat golubci natolik, aby věděli, co to je golub hřivnáč? Hej, jist jsem sobě tím, že fakt, ale fakt jako ne! 🥱🤦‍♀️

Já znám tři goluby.

1. Golub chutný,
  2. Golub vesnický.
  3. Létající krysa.

Mezi I. a II. je někdy i rovnítko. Víc, asi, ani vědět fakt jako nechci, protože nepotřebuju.

Nechceš si najít jiný koníčky, např. baby, chlast a karty? 🙄😂

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
EKSOT123

Da ny, holubi skalní, o kterých píšete, se mi také velmi líbí, holub obecně, je můj favorit. Chovali jsme je doma kvůli výtečnému masu, ale to není hlavní důvod, nýbrž jeho charisma. Ve městě je nekrmím.
Holubů je sice spousta druhů, ale u nás jsou nejznámější ještě 2:
Holub doupňák, se kterými jsem měl neuvěřitelné zážitky. Bohužel tito jsou dnes z logických důvodů téměř na prahu vyhynutí.
A holub hřivnáč, který je vzhledově výrazně odlišný a nelze si ho splést. Každý z těchto holubů má také svůj typický hlas, který se nedá splést s ostatními druhy holubů. Hřivnáči serou na budovy jen výjimečně, hnízdí a drží se spíš na stromech, ačkoliv poslední dobou je běžné je spatřit i na zemi, někdy i společně se skalními holuby.

Nový příspěvek