Avatar uživatele
KubikS7

Kde všude se vyskytuje vzácný Mandelík hajní?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? elektrikář, Kerberus, dědapetr, beer před 4784 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Mandelík v ČR.
Mandelík hajní je v České republice již téměř vyhynulý ptačí druh, hnízdí však v Polsku a proto při migraci e může být výjimečně zastižen na Valašsku.

Zdroj: http://www.priroda-valasska.cz/cz/4-priroda-valasska/41-zivocichove-mnohobunecni/52-strunatci/56-ptaci.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
beer

Cituji:
Rozšíření
Corracias garrulus garrulus – sever Afriky, jižní a východní Evropa, areál pokračuje do Asie po Irák a severozápadní Irán, středem Asie se táhne úzký pruh až po horní Irtyš. Jižnější oblasti Asie obývá C. g. semenovi. V posledních sto letech se areál druhu v Evropě drasticky zmenšil, stále ustupuje k jihovýchodu. Stabilní populace zůstávají pouze ve Francii, Moldávii a Rumunsku. Ze sousedních zemí hnízdí asi 200–300 párů ve východním Polsku, 25–40 p. na Slovensku, 300–600 p. v Maďarsku a do 10 párů v Rakousku. Přísně tažný druh, zimuje převážně na jihu Afriky
U nás v minulosti hnízdil pravidelně a místy i dost početně (i v koloniích), během 20. století úplně vymizel. Poslední pravděpodobné hnízdění bylo zaznamenáno v roce 1991 v okolí Brna. V současnosti jsou pozorováni jen ojediněle ptáci na tahu.
Autor: Jindřich Poříz

Doplňuji:
Jako klučisko jsem ho pravidelně vídával sedět léto co léto u lesíka, v poli na „trianglu“, no a byla to vždy jedna velká paráda ..

Upravil/a: beer

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dědapetr

Hnízdí v jižní, střední a jihovýchodní Evropě, západní a střední Asii a v severní Africe. Ptáci v srpnu až září na zimu migrují do východní Afriky, odkud se do střední Evropy začínají navracet obvykle během dubna.
Doplňuji:
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Man­del%C3%ADk_haj­n%C3%AD

Zdroj: Hnízdí v jižní, střední a jihovýchodní Evropě, západní a střední Asii a v severní Africe. Ptáci v srpnu až září na zimu migrují do východní Afriky, odkud se do střední Evropy začínají navracet obvykle během dubna.

Upravil/a: dědapetr

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek