Možná se jedná pouze o regionální záležitost, ale mám postřeh.
Zaznamenal jsem letos v zimě hodně přemnožené vrance (taky vidím dost hrdličky a straky ale to je kapitola sama pro sebe, neřešme) a v podstatě žádné jiné druhy. Možná to obrovské množství letošní populace čurblů nějak odsunuje ostatní druhy z teritoria někam úplně jinam (respekt při přesile, jiné důvody, co já vím..)?
Nasypu pod keře vločky a ty tam taky zůstanou, bo kosi prostě nepřijdou, ani jeden [jiné roky po hejnech]. Vrabci to neřerou, ti volí celé zrno, ti na to serou [doslova přímo a z těch keřů kde jsou celé dny zašití]. Noa obvyklý dlouholetý stav je ten, když v těch keřích nebylo takové množství těch uřvaných vrabců, chodili tam pravidelně ti kosi. Bo na vločky po zemi chodí zpravidla jen ti kosi, když v krmítkách po stromech je dostatek ostatního. Současně zde neuvidíte kosa, což vůbec není obvyklé.
Vidí někdo spojitosti? Jak to pracuje? Děkuju.
| Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? Emefej, jirka F, orwell, Ametyst před 466 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Sýkorky modřinky i koňadry mám na krmítku denně, kos se objeví jen občas, ale ani dřív k nám moc nelétal. Stálým hostem jsou kvíčaly, ty mám pod krmítkem na jablkách pořád.
Máš-li o víkendu čas (nemusíš furt dřepět na odpovědích) připoj se ke sčítání https://ptacihodinka.birdlife.cz/¨a pak své výsledky porovnej s ostatním sčítači ve vaší oblasti. Zjistíš jak to s ptáky u vás je.
Zjentku inspiroval jsi mě k otázce, to bych do tebe nikdy neřekl.
Upravil/a: Emefej
| 0 Nominace Nahlásit |
Taky to vnímám, ale ono to může být i tím, že moc nesvítí sluníčko.
Upravil/a: jirka F
| 0 Nominace Nahlásit |

Drobného ptactva, kterého vždy bývalo honě ubývá. V každém regionu se to projevuje jinak. Čím to je? Myslím že tam hraje celá řada faktorů. Mizí přirozené krytí pro tyto druhy, Mizí křoviny a porosty, zřejmě se projevuje i chemie a jedy v přírodě. Částečně možná má vliv i počasí a podobně. Já už tento úbytek vnímám několikátý rok. Před několika léty jsem málem nestačil na zahradě sypat, dnes zůstávají krmítka téměř netknutá.
| 0 Nominace Nahlásit |
Poděli se k nám, asi je jim v horách lépe. Sýkorky zalétnou i pod střechu a neostýchají se.
| 0 Nominace Nahlásit |
Mám tentýž poznatek, podobné je to i v blízkosti mého bydliště. Neřeším to a doufám, že moudrá příroda to zase uvede do stavu obvyklého.
| 0 Nominace Nahlásit |