Avatar uživatele
Pokročilý

Jak zbavit vylisovanou aronii trpkosti?

Jednou se mi marmeláda z aronie opravdu povedla, ale další várka je už trpká. Nevím čím to.
Odšťavnila jsem ji za studena.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Aronie, která se zpracovává za studena, je opravdu trpná. Možná přidat víc cukru. Já dělám marmeládu vařenou, přidávám do n cukr a rum. Je výborná.

Letos ji nasuším, ztrácí svou trpkost.

Ale myslím si, že plody sklízíte brzy . Když přejdou mrazem, ztrácí trpkost, jsou sladší. Neopadávají, dokonce mají víc vitamínů.

Moje zkušenost - dostávám plody vždy od sousedky. Ještě je má stále na stromě.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

O výrobě marmelád nic nevím, ale mám podezření, že za trpkost může tanin. Asi tu trpkost už neodstraníš, ale můžeš ji zamaskovat větším množstvím cukru. Možná příliš dlouhá doba lisování, tak můžeš i z vinných hroznů získat trpké víno, nebo příliš dlouhé louhování čaje, ten je pak taky trpký. Zkus se mrknout na http://makova-panenka.cz/… , třeba na něco přijdeš.


Avatar uživatele
Bronzový

Dělám akorát sirup - s přídavkem citronové šťávy. Trpký nebyl nikdy. Možná, že jsem měl štěstí, možná proto, že sice lisuji za studena, ale jen rukama rozšťuchané malvičky (nemám lis). Chuť štávy by měla být taková, jako chuť plodů. Někdy je něco jinak a těžko říct proč. Zažil jsem nahořklá hokaida, nahořklého hřiba kováře aj. Hrušky nebo jablka taky někdy nejsou tak chutná, jako ze stejného stromu jiný rok.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Pokročilý

Michala11

Moc děkuji za rady. Cukr a citron z toho udělali hodně říznou marmošku, ale rozhodně vůbec ne špatnou. Ráno si ji nikdo na rohlík asi nenamaže, ale na piškot nebo cukroví bude skvělá.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1221
Zlatý annas 1112
Zlatý hanulka11 985
Zlatý marci1 700
Zlatý Kepler 685
Zlatý iceT 550
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 477
Zlatý quentos 455
Zlatý mosoj 404

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.