Avatar uživatele
Michala11

Jak zbavit vylisovanou aronii trpkosti?

Jednou se mi marmeláda z aronie opravdu povedla, ale další várka je už trpká. Nevím čím to.
Odšťavnila jsem ji za studena.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Kepler před 1198 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Aronie, která se zpracovává za studena, je opravdu trpná. Možná přidat víc cukru. Já dělám marmeládu vařenou, přidávám do n cukr a rum. Je výborná.

Letos ji nasuším, ztrácí svou trpkost.

Ale myslím si, že plody sklízíte brzy . Když přejdou mrazem, ztrácí trpkost, jsou sladší. Neopadávají, dokonce mají víc vitamínů.

Moje zkušenost - dostávám plody vždy od sousedky. Ještě je má stále na stromě.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

O výrobě marmelád nic nevím, ale mám podezření, že za trpkost může tanin. Asi tu trpkost už neodstraníš, ale můžeš ji zamaskovat větším množstvím cukru. Možná příliš dlouhá doba lisování, tak můžeš i z vinných hroznů získat trpké víno, nebo příliš dlouhé louhování čaje, ten je pak taky trpký. Zkus se mrknout na http://makova-panenka.cz/… , třeba na něco přijdeš.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
EKSOT123

Dělám akorát sirup - s přídavkem citronové šťávy. Trpký nebyl nikdy. Možná, že jsem měl štěstí, možná proto, že sice lisuji za studena, ale jen rukama rozšťuchané malvičky (nemám lis). Chuť štávy by měla být taková, jako chuť plodů. Někdy je něco jinak a těžko říct proč. Zažil jsem nahořklá hokaida, nahořklého hřiba kováře aj. Hrušky nebo jablka taky někdy nejsou tak chutná, jako ze stejného stromu jiný rok.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michala11

Moc děkuji za rady. Cukr a citron z toho udělali hodně říznou marmošku, ale rozhodně vůbec ne špatnou. Ráno si ji nikdo na rohlík asi nenamaže, ale na piškot nebo cukroví bude skvělá.

před 1196 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek