Avatar uživatele
Lucyfer

Dáte mi recept na ty nejlepší šunkofleky pod sluncem?

Přítel chce k narozeninám šunkofleky… Už jsem je jednou dělala, ale dejme tomu, že to bude moje poprvé. Že tehdy to bylo jen orientačně, na zkoušku…
Jaké těstoviny kupujete?
Nějaké tipy, čím to třeba i obzvláštnit?
Budu mimochodem ráda za detailní postup, ať neudělám někde chybu 😁
Děkuji!

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? paul1 před 1378 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
paul1

Rád bych poradil, ale bohužel – nejlepší dělala maminka, ale už není mezi námi a recept nenechala.
Ale na internetu je jich určitě dost, např.: https://www.to­precepty.cz/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Tisíc lidí, tisíc chutí a názorů.
Měla jste se optat jeho maminky, jaké má rád :)

http://makova-panenka.cz/re­cepty/sunkofle­ky-z-uzenych-zeber-nejlepsi-recept-byva-ten-nejjednodussi/
https://www.ma­minyrecepty.cz/re­cepty/bezmasa-jidla/sunkofleky-zapecene-testoviny/
https://www.on­linekucharka.cz/re­cept/420/sunko­fleky-zapecene-testoviny
https://nejlepsi-recept.cz/tes­toviny/zapece­ne-sunkofleky-s-uzenym-masem

Můj zeť je zbožňuje, bez cibule (tu tam nikdo z rodiny nemusí).
On je má, ale rád z párků :(, maso nejí, jen kuřecí prsa :(
Pro zbytek rodiny dělám z vařených uzených žeber čí krkovičky.
Formu vymažu, vysypávám strouhankou.
Těstoviny = fleky, flíčky. Většinou semolinové (domácí již nedělám). Alespoň 5 vajec.
Promíchám s masem, 2 vejci, se 100g strohaného Eidamu (i uzený), sýr je slaný, méně solit.
Někdy dám trošku Podravky ⇒ zalévám šlehačkou s rozkvedlanými 3 vejci.
Nahoru slabé plátky másla, pokud se použije jen mléko.
JHak je uvedeno v 1. odkazu, šunkofleky není třeba vylepšovat (zeleninou, špenátem, okurkou aj.)
Vše je závidlé na chuti a zvyklostech strávníka.
Můžete zvolit netradiční tvar/y formy/em, zapékací misky apod.
. Porci doplnit, dozdobit (kyselá zelenina, čerstvá apod.)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Filip84

Na jedno balení fleků si připrav:

  • hodný kus uzené krkovice (600 g +, víc neškodí, víc zasytí),
  • dva špekáčky (ale špekáčky, žádné „buřty“ s regenerovaným masem z mrtvých zvířat, drůbežím strojně odděleným masem, strouhankou a podobným Scheiße),
  • jednu větší cibuli,
  • sádlo,
  • půl tuctu vajec,
  • trochu mléka,
  • růžovou sůl,
  • mletý pepř.

Nakrájej krkovici na drobné kostky (1/2"), vraž do hrnce, zalej dostatečným množstvím vody, aby se v tom daly uvařit nudle.

Dej hrnec na oheň, uveď vodu do varu, chvíli (1/4 hod.) povař uzené, vraž do toho sůl (přiměřeně, méně, než na normální těstoviny, ale pořád dostatečně – časem utrefíš), a vraž do toho nudle. Uvař napůl tvrdé.

Cibuli nakrájej nadrobno, špekáčky na půl, a na tenké plátky.

Vem dobrou pánem, rozpal na restování masa, vraž do ní dva oříšky sádla, jakmile se rozpustí, vraž do toho sádla ten nakrájený špekáček, orestuj pořádně z obou stran. Sundej z ohně, vezmi děravý žufan a vyber špekáčky do misky stranou. Uber plamen, vrať pánev na něj, a do toho sádla vraž cibuli, míchej a restuj, až bude zesklovatělá a okraje hnědé. Vypni oheň.

Vezmi mísu, vraž do ní půl tuctu vajec, rozmíchej, až se propojí žloutek s bílkem. Vraž do toho pepř (přiměřeně, jo, aby to bylo cítit, velkoryse vaříme), trochu mléka (ale mléka, od krávy, nebo plnotučného, ne zase nějaké to dietní Scheiße a nedávej ho moc – nevaříš jídlo pro kojence), znovu promíchej. Vlij do toho 1/2 malého žufanu vody z nudlí a uzeného (obsahují škrob, lépe vážou nudle, aby držely pohromadě). A ještě promíchej.

Vezmi římský hrnec, vymaž ho sádlem (pořádně, aby se to nepřipékalo!). Vraž, v ten vymazaný římský hrnec, uvařené nudle s uzeným. Na to nasyp ty orestované špekáčky, a promíchej to. Pak do toho vraž všecko z té pánve, tu cibuli i tuk. A znovu promíchej. Nakonec to zalij tou směsí z vajec, mléka, pepře a vývaru z nudlí. A lehce promíchni (aby byly všecky nudle nějak obaleny).

Římský hrnec přikryj a vlož do studené trouby. Troubu zapni na 150°C, spodní i horní ohřev (pozor, musí jít do studené trouby, jinak hrozí, že ta kamenina praskne!). A peč. Za 3/4 hodiny, až 1 hodinu, dojdi, vyndej ten hrnec z trouby, odklop víko a zkontroluj (vařechou), jestli už je všecko to vejce udělané, tuhé. Ve chvíli, kdy je, je to hotové, žádné zapékání, nic.

Pointa je ve vaření nudlí s uzeným. To není můj vynález, šunkofleky, nějaká forma nudlí s uzeným, je asi nejstarší jídlo u nás, dlabali to už staří Římané. Pokud se, totiž, vaří nudle s uzeným, tak ty nudle ale tím uzeným voní, dostanou specifickou chuť a vůni, kterých nemáš jak jinak docílit.

Je to kalorická bomba, pro válečníky, postaví mrtvolu na nohy, takže k tomu kysané zelí, kyselé okurky, nebo něco podobného. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek