Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 7.prosinec 20:56

Co si myslíte o tom, když se o nějakých narušených psychopatech říká, že to co dělají, není jejich vina?

Právo a zákony – Ostatní právo a zákony

Říkají to lékaři, právníci, soudci, často rodiny těch psychopatů. Například schizofrenici nebo lidé s DID, kteří ohrožují své okolí a blízké nebo nebezpeční jedinci s mentální retardací nebo pedofilové. Často díky tomu dostanou snížený trest nebo vůbec žádný, místo toho povinnou léčbu. Říká se „není to jejich vina“, ale čí je to v tom případě vina? Pokud se něčeho dopustili nebo opakovaně dopouštěli, je jejich nižší IQ nebo psychická porucha skutečnou omluvou pro to co udělali? Udělali to oni a nikdo jiný a pokud jsou nemocní nebo retardovaní, neznamená to přece, že to jejich vina není. To nedává smysl. Pokud došlo k nějaké újmě, k ohrožování něčího zdraví, tak je zde jasný závažný trestný čin, který někdo spáchal. A až tolik nezáleží na tom, jak moc si je toho dotyčný vědomý nebo že není dostatečně inteligentní na to, aby chápal, co udělal. Pořád je to jeho vina.

Někdo může spáchat závažný trestný čin v afektu, kdy o sobě ten člověk ani neví a nemá žádnou sebekontrolu ani si neuvědomuje, co dělá. Například i vraždu. Ale to on někoho zabil a nikdo jiný. Taky mu za to nedáme pardon. Teď je mu to třeba velmi líto, možná si ani nepamatuje, co spáchal, ale mění to něco na tom, co udělal. Ani ho to nemůže zbavit skutečné viny.

To mi nikdy nedávalo smysl. Kde je ta vina nebo kdo ji nese, když ne ten, kdo spáchal ten zločin?

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 7.prosinec 21:06

Co si myslíte o tom, když se o nějakých narušených lidech říká, že to co dělají, není jejich vina?

Právo a zákony – Ostatní právo a zákony

Říkají to lékaři, právníci, soudci, často rodiny těch psychopatů. Například schizofrenici nebo lidé s DID, kteří ohrožují své okolí a blízké nebo nebezpeční jedinci s mentální retardací nebo pedofilové. Často díky tomu dostanou snížený trest nebo žádný, místo toho povinnou léčbu. Říká se „není to jejich vina“, ale čí je to v tom případě vina? Pokud se něčeho dopustili a třeba i opakovaně, je jejich nižší IQ nebo psychická porucha skutečnou omluvou pro to co udělali? Udělali to oni a nikdo jiný a pokud jsou nemocní nebo retardovaní, neznamená to přece, že to jejich vina není. To nedává smysl. Pokud došlo k nějaké újmě, k ohrožování něčího zdraví, tak je zde jasný závažný trestný čin, který někdo spáchal. A až tolik nezáleží na tom, jak moc si je toho dotyčný vědomý nebo že není dostatečně inteligentní na to, aby chápal, co udělal. Pořád je to jeho vina. Jeho porucha, nemoc, nižší IQ je pak jen jeho negativní součást, asi jako u jiných agrese, hněv, frustrace, nevychovanost nebo zanedbanost.

Někdo může spáchat závažný trestný čin v afektu, kdy o sobě ten člověk ani neví a nemá žádnou sebekontrolu ani si neuvědomuje, co dělá. Například i vraždu. Ale to on někoho zavraždil a nikdo jiný. Taky mu za to nedáme pardon. Teď je mu to třeba velmi líto, možná si ani nepamatuje, co spáchal, ale mění to snad něco? Ani ho to nemůže zbavit skutečné viny.

To mi nikdy nedávalo smysl. Kde je ta vina nebo kdo ji nese, když ne ten, kdo spáchal ten zločin?
Různí sérioví anebo masoví vrazi, kteří byli v historii odsouzeni k popravě nebo doživotí taky byli přece třeba psychopaté nebo sociopaté, mající určité poruchy. Ale spravedlivému trestu se nevyhnuli.