Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 13.září 2:53

Jakou částku může zaměstnavatel strhnout za ubytování?

Právo a zákony – Pracovní právo

Zdravím,
přiblížím situaci. Brigáda na DPP, majitel v rámci podniku pronajímá také chaty atp.. jako zaměstnanec jsem brigádu měla automaticky s ubytováním, tak byla i inzerovaná, jelikož dojíždět se dá jen autem a v práci jsme byli v podstatě denně. Ve smlouvě samozřejmě zmiňuje v případě neodpracování celé sezóny účtování ubytování dle platného ceníku. Smlouva zajisté ‚naoko‘ s hodinovým minimem, a vše se jede na černo. Vzhledem k nevyplacení mzdy, je to jediné čím se mohu ohánět černé na bílém a co vymáhat – alespoň.
Ovšem v ceníku za ubytování má 1000,–/pokoj/noc. Pokoj byl sice pro 4 osoby, ale téměř všichni jsme bydleli zvlášť. Předpokládám tedy, že zmíněný litr jde celý za mnou nebo i tak mohu argumentovat tím, že mi byl přidělen.. a žádat srážku jen 1/4 ceny za noc?
Ale k hlavní otázce, vzhledem k minimální výši mzdy ve smlouvě by v čisté mzdě byla částka za 1000,–/pokoj/noc vyšší než denní výdělek a zároveň jsem tedy ‚dlužná‘ já jemu.. Je to takle možné? Může zaměstnavatel i přesto, že to ve smlouvě zmíněné má, mít tak vysokou srážku ze mzdy za ubytování? A hraje tu nějakou roli, že to byla jen DPP?
Vím, že bylo/je možné zaměstnanci strhnout srážky do výše 1/2 čisté mzdy… Vztahuje se to na můj případ?
Děkuji za odpovědi

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 13.září 20:38

Jakou vysokou částku může zaměstnavatel strhnout za ubytování?

Právo a zákony – Pracovní právo