Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 7.duben 14:53

Kdo všechno může financovat kampaně?

Finance a podnikání – Ostatní finance a podnikání

Volby kandidátů, strany nebo prezidenta. Kandidáta může financovat vlastně kdokoli, kdo má peníze, že? I kdyby to třeba někde nešlo (v některém státě), tak je pak možnost třeba soukromých nebo anonymních darů jednotlivým lidem a ti to pak stejně mohou využít na financování své kampaně.
Myšleno tak, že kdyby to náhodou z nějakého důvodu nešlo financovat přímo tu kampaň, tak by stačilo ty peníze zaslat té osobě, které kandiduje a ta už by je použít na financování mohla. Ale myslím, že investovat do něčí kampaně může opravd kdokoli, kdekoli, i když je to třeba cizinec.
To pak může volbu prezidenta nebo strany financovat i někdo ze zahraničí (kdyby chtěl).
A taky se může financovat několik stran, kanidátů najednou. Sice je myslím zakázáno být členem několika politických stran, ale financovat jich může víc, pokud má prostředky.
Takže pokud je někdo třeba multimiliardář, tak si klidně může v některém státu „koupit“ vládu nebo prezidenta (protože stejně vyhrává ten, kdo má nejlíp financovanou kampaň). Může si dosadit svého člověka, svého favorita.
Takové strany a podobné mají stejně vždy veřejné číslo účtu, kde se mohou zaslat libovolné dary/příspěvky, takže nic složitého. Dokonce na to existují speciální volební účty, které si kadidáti zakládají jen za títmo účelem

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 7.duben 15:44

Kdo všechno může financovat kampaně?

Finance a podnikání – Ostatní finance a podnikání

Volby kandidátů, strany nebo prezidenta. Kandidáta může financovat vlastně kdokoli, kdo má peníze, že? Pakje ještě možnost třeba soukromých nebo anonymních darů jednotlivým lidem a ti to pak mohou využít na financování své kampaně. Takové nepřímé investování.
Další nepřímé investování je třeba podporování ne přes kandidátovu kampaň ale vlastní podpora, přes podnikání a koupě reklam, médií, článku, příspěvku na soc. sítích.
Investovat do něčí kampaně může opravdu kdokoli, kdekoli, i když je to třeba cizinec. Že jo?
Volbu prezidenta nebo strany může financovat i někdo ze zahraničí (kdyby chtěl).
A taky se může financovat několik stran, kanidátů najednou. Sice je myslím zakázáno být členem několika politických stran, ale financovat jich může víc, pokud má prostředky.
Takže pokud je někdo třeba miliardář, tak si klidně může v některém státu „koupit“ vládu nebo prezidenta (protože stejně vyhrává ten, kdo má nejlíp placenou kampaň). Může si tak dosadit svého člověka, favorita.
Takové strany a podobné mají stejně vždy veřejné číslo účtu, kde se mohou zasílat libovolné dary/příspěvky, takže nic složitého. Dokonce na to existují speciální volební účty, které si kadidáti zakládají jen za títmo účelem