Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 17.listopad 20:32

Myslíte si, že v rétorických školách a kurzech vědí, jak se zlepšit v mluvě, vyjadřování?

Vzdělání a práce – Ostatní vzdělání a práce

Je tu někdo, kdo prošel takovým kurzem?
Já v žádném nebyl, ale stačí ty informační popisky, co se tam člověk naučí a jak. Jako správné dýchání, příprava projevu a prezentace, vhodné oblékání, pauzy při mluvení… Myslím, že nic z toho člověku nepomůže zlepšit se v mluvení. To jsou podle mě až nějaké okrajové detaily navíc, které by měl člověk vylepšit až když už umí dobře mluvit. Ale na samotné zlepšení rétoriky – mluvy se takové kurzy nezaměřují. Sice říkají, že naučí člověka lépe mluvit, diskutovat atd, ale přitom se tam řeší nepodstatnosti jako oblékání, dýchání a hlavně tvorba veřejných projevů.
Připadámi, že sami nevědí, praktické rady neznají, na Cicerona ani Quintiliana nesáhli, někteří možná na Aristotela, ale to jim v ničem nepomůže, protože to je ryze teroretické-filosofické pojednání, které je jim v praxi k ničemu. Stačí se podívat na nějaká videa, přednášek z kurzů a připadá mi, že se kolikrát sami ti lektoři neumí vyjadřovat. Není většina tšch škol/kurzů jen o snadném výdělku…? někdo si zaplatí drahý kurz či přednášky, ale neodnese si odtamtud téměř nic.
Tihle experti se zabývají spíš s věcmi, které souvisí s jádrem problému jen okrajově. Můžou být nápomocné, ale není to to hlavní a to důležité. A o jádro samotné nedbají.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 17.listopad 20:36

Myslíte si, že v rétorických školách a kurzech vědí, jak se zlepšit v mluvě, vyjadřování?

Vzdělání a práce – Ostatní vzdělání a práce

Je tu někdo, kdo prošel takovým kurzem?
Já v žádném nebyl, ale stačí ty informační popisky, co se tam člověk naučí a jak. Jako správné dýchání, příprava projevu a prezentace, vhodné oblékání, pauzy při mluvení… Myslím, že nic z toho člověku nepomůže zlepšit se v mluvě. To jsou podle mě až nějaké okrajové detaily navíc, které by měl člověk vybrousit až když už umí dobře mluvit. Ale na samotné zlepšení rétoriky – vyjadřování se takové kurzy nezaměřují. Sice říkají, že naučí člověka lépe mluvit, diskutovat atd, ale přitom se tam řeší nepodstatnosti jako oblékání, dýchání a hlavně tvorba veřejných projevů/prezentací.
Připadámi, že sami nevědí, praktické rady neznají, na Cicerona ani Quintiliana nesáhli, někteří možná na Aristotela, ale to jim v ničem nepomůže, protože to je ryze teroretické-filosofické pojednání, které je jim v praxi k ničemu. Stačí se podívat na nějaká videa, přednášky z kurzů a připadá mi, že se kolikrát sami ti lektoři neumí vyjadřovat. Není většina těch škol/kurzů jen o snadném výdělku…? někdo si zaplatí drahý kurz či přednášky, ale neodnese si odtamtud téměř nic.
Tihle experti se zabývají spíš věcmi, které souvisí s jádrem problému jen okrajově. Můžou být nápomocné, ale není to to hlavní a to důležité. A o jádro samotné nedbají.