Zeptal/a se – 10.červen 18:27
Jídlo a vaření – Ostatní jídlo a vaření
Nedávno jsem v Hrušce četla nabídku: " Bezlepková šunka.„
Obrátila jsem se s dotazem na prodavačku. Usmála se a reagovala, že
běžně nabízejí "lepkové uzené maso i šunku“.
Opravdu mě to překvapilo, vždyť jde přece o čisté maso. Zřejmě se mýlím.
Děkuji.
Zeptal/a se – 10.červen 18:29
Jídlo a vaření – Ostatní jídlo a vaření
Nedávno jsem v Hrušce četla nabídku: " Bezlepková šunka.„
Obrátila jsem se s dotazem na prodavačku. Usmála se a reagovala, že
běžně nabízejí "lepkové uzené maso i šunku“.
Opravdu mě to překvapilo, vždyť by mělo jít o čisté maso. Zřejmě se mýlím.
Děkuji.
Zeptal/a se – 11.červen 10:22
Jídlo a vaření – Ostatní jídlo a vaření
Nedávno jsem v Hrušce četla nabídku: " Bezlepková šunka.„
Obrátila jsem se s dotazem na prodavačku. Usmála se a reagovala, že
běžně nabízejí "lepkové uzené maso i šunku“.
Opravdu mě to překvapilo, vždyť by mělo jít o čisté maso. Zřejmě se mýlím.
Děkuji.
–
Ad boreczech, není to tak jednoduché, když má někdo alergii na lepek, nebo
celiakii (tam je to trochu jinak), potřebuje vědět, zda potravina obsahuje,
či neobsahuje lepek. Jde o nákup v běžném obchodě, nikoliv o jídlo
v restauraci. Pokud alergik kupuje šunku nebo uzené v pultovém prodeji,
nemůže si dovolit snít něco s lepkem. Raději se zeptá, pokud nemá
jistotu, nekoupí.
Nejde o „hlupáčky“, ale o nemocné lidi.
Našla jsem v odkazu, že v uzeném (Kč 238 za l kg) je 71,92 g/100 g
masa. Kromě dalších „vylepšení“ obsahuje maso i modifikovaný
škrob.
http://www.akcniceny.cz/test-dnes/uzene-maso/
Někdy se přítomnost škrobu může projevit namodralou barvou, ale
bezpečně prokáží laboratoře.
Viz otázka
http://www.odpovedi.cz/otazky/je-v-poradku-veprova-sunka-kdyz-se-na-kousku-ni-leskne-modra-barva