Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 30.duben 15:18

Jaká je úroková sazba Evropské investiční banky?

Finance a podnikání – Investování

EIB není financována z rozpočtů EU, ale ze zisků získaných na mezinárodních kapitálových trzích, tj z úroků. Jednoduše řečeno půjčuje peníze evropských městům a obcím na průmysl, infrastrukturu atd.. Pokud tedy například Praha je dlužníkem, musí být nějaká úroková sazba, za kterou banka tyto peníze městu „půjčila“. Kde tedy tuto sazbu najdu? Nikde na stránkách EIB to není, a ani tyto smlouvy nejspíš nejsou veřejnosti k dispozici. Totiž pokud se tato sazba každý rok mění, je někde nějaký výčet?

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 30.duben 17:10

Jaká je úroková sazba Evropské investiční banky?

Finance a podnikání – Investování

EIB není financována z rozpočtů EU, ale ze zisků získaných na mezinárodních kapitálových trzích, tj z úroků. Jednoduše řečeno půjčuje peníze evropských městům a obcím na průmysl, infrastrukturu atd.. Pokud tedy například Praha je dlužníkem, musí být nějaká úroková sazba, za kterou banka tyto peníze městu „půjčila“. Kde tedy tuto sazbu najdu? Nikde na stránkách EIB to není, a ani tyto smlouvy nejspíš nejsou veřejnosti k dispozici. Totiž pokud se tato sazba každý rok mění, je někde nějaký výčet?
Doplňuji:
Jedná se, prosím, o prostředky, které EIB půjčí například Praze, veřejnému subjektu. Tato půjčka, pokud vím, je realizovaná „přímo“, bez prostředníků komerčních tuzemských bank. Jedině pokud by to šlo přes ČNB (?), která je nezisková, tudíž otázka úrokové sazby furt zůstává na straně samotné EIB.