Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 24.listopad 16:15

https://priruc­ka.ujc.cas.cz/?slo­vo=t%C5%99%C3%AD­slovina

říslovina, -y ž. chem. t-y složité organické látky se svíravým účinkem, používané v lékařství, koželužství, potravinářství aj.: přírodní, syntetické t-y

třísluviny – taniny jsoutříslovina, -hem. složité organické látky se svíravým účinkem.

Jsou rostlinné a oboje mají tejný účinek. Dodávají trpkou chuť čaji i červenému vínu.

Víno

Třísloviny neboli taniny jsou chemicky rozmanité látky, které se přirozeně vyskytují například ve víně. Nacházejí se ve slupkách, stoncích a zrníčcích hroznů. Díky způsobu výroby červeného vína, kdy pomleté hrozny nejprve kvasí v moštu, se jich několikanásobně více vyskytuje právě v červeném víně.

1,. Do vína se tedy dostávají během kvašení a snadno je rozpoznáme podle natrpklé chuti vína. Do vína se také mohou dostat i z dnes méně používaných dřevěných sudů. Trpký projev tříslovin lze o dost zjemnit zráním vína v takzvaných barikových sudech.

2. Vysokým obsahem tříslovin se může pochlubit i zelený, černý nebo bílý čaj. Koncentrace kyseliny tříslové v zeleném čaji, je o něco vyšší než v černém. Zelený čaj má proto velmi silné antioxidační vlastnosti a posiluje naše cévy. Třísloviny obsahují nefermentované ča­je.

Závěr

Závěr
V trávicím ústrojí mají třísloviny detoxikační účinky. Jsou schopny vázat a odvádět z organismu škodlivé látky, působí tak proti bakteriím, virům i střevním parazitům. Navíc brzdí zánětlivé procesy v žaludku, ve střevech a trávicím ústrojí, podporují tvorbu žaludečních šťáv, ovlivňují krevní oběh, umí nám pomoci proti nadměrnému pocení, působí také proti průjmům a krvácení. Mají i prokazatelné účinky proti bujení rakovinných buněk. Dieta s vysokým obsahem taninů se může projevovat v nižší využitelnosti a vstřebatelnosti bílkovin a minerálních látek, třeba u přebytku luštěnin.

https://www.hli­dejsizdravi.cz/stra­vovani/vyzivo­ve-tipy/trisloviny-od-z/#Trisloviny_ve_vi­ne

vařením se jejich množství snižuje, takže z tohoto pohledu je jich víc v červeném víně. Je hodněš druhů tříslovin, taktže ve víně jsou i ze dřevěných sudů, takže se budou lišit od třídlosvín v čaji.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 24.listopad 16:17

https://priruc­ka.ujc.cas.cz/?slo­vo=t%C5%99%C3%AD­slovina

Tříslovina, -y ž. chem. t-y složité organické látky se svíravým účinkem, používané v lékařství, koželužství, potravinářství aj.: přírodní, syntetické t-y

třísluviny – taniny jsou tříslovina, -chem. složité organické látky se svíravým účinkem.

Jsou rostlinné a oboje mají stejný účinek. Dodávají trpkou chuť čaji i červenému vínu. – záleží, z kterého druhu ovoce je vyrobené. Hroznové se vyrábí i ze slupek dostane se do vína i z dřevěných sudů.

Víno

Třísloviny neboli taniny jsou chemicky rozmanité látky, které se přirozeně vyskytují například ve víně. Nacházejí se ve slupkách, stoncích a zrníčcích hroznů. Díky způsobu výroby červeného vína, kdy pomleté hrozny nejprve kvasí v moštu, se jich několikanásobně více vyskytuje právě v červeném víně.

1,. Do vína se tedy dostávají během kvašení a snadno je rozpoznáme podle natrpklé chuti vína. Do vína se také mohou dostat i z dnes méně používaných dřevěných sudů. Trpký projev tříslovin lze o dost zjemnit zráním vína v takzvaných barikových sudech.

2. Vysokým obsahem tříslovin se může pochlubit i zelený, černý nebo bílý čaj. Koncentrace kyseliny tříslové v zeleném čaji, je o něco vyšší než v černém. Zelený čaj má proto velmi silné antioxidační vlastnosti a posiluje naše cévy. Třísloviny obsahují nefermentované ča­je.

Závěr

Závěr
V trávicím ústrojí mají třísloviny detoxikační účinky. Jsou schopny vázat a odvádět z organismu škodlivé látky, působí tak proti bakteriím, virům i střevním parazitům. Navíc brzdí zánětlivé procesy v žaludku, ve střevech a trávicím ústrojí, podporují tvorbu žaludečních šťáv, ovlivňují krevní oběh, umí nám pomoci proti nadměrnému pocení, působí také proti průjmům a krvácení. Mají i prokazatelné účinky proti bujení rakovinných buněk. Dieta s vysokým obsahem taninů se může projevovat v nižší využitelnosti a vstřebatelnosti bílkovin a minerálních látek, třeba u přebytku luštěnin.

https://www.hli­dejsizdravi.cz/stra­vovani/vyzivo­ve-tipy/trisloviny-od-z/#Trisloviny_ve_vi­ne

vařením se jejich množství snižuje, takže z tohoto pohledu je jich víc v červeném víně. Je hodněš druhů tříslovin, taktže ve víně jsou i ze dřevěných sudů, takže se budou lišit od třídlosvín v čaji.