Odpověděl/a – 4.srpen 17:28
Po naklepání používám nejdříve pískovcový brousek, který spíš
ostří rovná a tvrdý brousek až po nějaké době, kdy je ostří už
mírně otupeno sekáním. Tahy brouskem provádím výlučně od držadla ke
špičce střídavě o obou stranách při mírném sklonu brousku vůči
rovině ostří. Je-li ostří víc otupeno, je vhodné volit sklon brousku
větší.
Srp se brousí blbě, s kosou to jde podstatně líp. Velice lehko se při tom
řízneš, obvykle do ukazováčku shora mezi prvím a druhým kloubem
(počítáno od dlaně), tak bacha!
Odpověděl/a – 4.srpen 17:30
Po naklepání používám nejdříve pískovcový brousek, který spíš
ostří rovná a tvrdý brousek až po nějaké době, kdy je ostří už
mírně otupeno sekáním. Tahy brouskem provádím výlučně od držadla ke
špičce, střídavě po obou stranách při mírném sklonu brousku vůči
rovině ostří. Je-li ostří víc otupeno, je vhodné volit sklon brousku
větší.
Srp se brousí blbě, s kosou to jde podstatně líp. Velice lehko se při tom
řízneš, obvykle do ukazováčku shora mezi prvím a druhým kloubem
(počítáno od dlaně), tak bacha!