Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.červenec 16:41

Asi hustota obou tekutin (a možná i složení). Pokud jen vyplachuješ a pak to nesušíš utěrkou (a i tak můžou zůstat pidi kapky) voda, i když v malém množství zůstane dole. Hustota sice není tak rozdílná a voda i mléko se víceméně smíchají, ale i tak se spíš drží při spodku a voda se nepřipaluje. Nejspíš to stačí. I do toho plechu se může ta voda dostat, řekněme „nasát“ (obzvlášť pokud je to trochu přirezlé. Bílkoviny, cukr, mléčný tuk a další látky se připalují (to vše tvoří mléko, i když většina je voda). Možná to nějak souvisí i s okysličením, ale to je možná blbost.
Ale hlavně nezapomínej, že voda má nižší hustotu, čím větší je teplota… Takže když ohříváš, tak jde voda dolů (respektive ona už tam je, když jsi to vyplachvoval a stále se tam drží a dokonce se tam „přilepuje“ a brání tak přímému dotyku mléka se žhavým plechem). Teoreticky by totéž měla dělat i samotná voda, že které je složeno mléko. Ale to už není tak úplně voda, to už je složitá směs a to na molekul vody váží molekuly mléka (nebo přesněji těch dalších látek, které mléko tvoří… a teprve celek je to mléko i s tou vodou, která ho tvoří… Ber to tak, že spousta takových kapalin je tvořena převážně z vody, ale už to není voda a nemá to její vlastnosti… Kdežto voda na spodku nádoby je víceméně čistá voda). :D
Chemik, ni fyzik nejsem, jen laikův názor. Ber nebo neber.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.červenec 16:46

Asi hustota obou tekutin (i složení). Pokud jen vyplachuješ a pak to nesušíš utěrkou (a i tak můžou zůstat pidi kapky v mikroskopických hrbolcích na povrchu) voda, i když v malém množství zůstane dole. Hustota sice není tak rozdílná a voda i mléko se víceméně smíchají, ale i tak se spíš drží při spodku a voda se nepřipaluje. Nejspíš to stačí. I do toho plechu se může ta voda dostat, řekněme „nasát“ (obzvlášť pokud je to trochu přirezlé. Bílkoviny, cukr+laktóza, mléčný tuk a další látky se připalují (to vše tvoří mléko, i když většina je voda). Možná to nějak souvisí i s okysličením, ale to je možná blbost.
Ale hlavně nezapomínej, že voda má nižší hustotu, čím větší je teplota… Takže když ohříváš, tak jde voda dolů (respektive ona už tam je, když jsi to vyplachvoval a stále se tam drží a dokonce se tam „přilepuje“ a brání tak přímému dotyku mléka se žhavým plechem). Teoreticky by totéž měla dělat i samotná voda, ze které je složeno mléko. Ale to už není tak úplně voda, to už je složitá směs a na molekuly vody se váží „molekuly mléka“ (nebo přesněji těch dalších látek, které mléko tvoří… a teprve celek je to mléko i s tou vodou, která ho tvoří, čili složitá směs… Ber to tak, že spousta takových kapalin je tvořena převážně z vody, ale už to není voda jako voda a nemá to její vlastnosti… Kdežto voda na spodku nádoby je víceméně čistá voda). :D
Chemik, ni fyzik nejsem, jen laikův názor. Ber nebo neber.