Odpověděl/a – 24.březen 13:34
V odkazu se dovíte víc
"Bambucké máslo
neboli shea butter je tuk extrahovaný ze stromu ořechu afrického (Vitellaria paradoxa). Je široce používané v kosmetice jako hydratační krém.
Bambucké máslo je jedlé a používá se v přípravě potravin
v některých afrických zemích. Občas je bambucké máslo smíšené
s jinými oleji jako náhražka kakaového másla, ačkoli chuť je znatelně
odlišná.
–
V odkazu najdete, kde se bambucké máslo používá v kuchyni.
„Bambucké máslo má tradičně využití v africké kuchyni podobně jako v Asii kokosový olej. Využívá se také pro výrobku léků a v neposlední řade pro výrobu kvalitní čokolády místo kakaového másla. V Evropě se bambucké máslo používá do luxusních dortů, pralinek a dalších sladkostí nebo třeba jako kvalitní tuk do kořenících směsí a bujónů.“
https://www.bambucke-maslo.eu/
https://www.naturescare.cz/bambucke-maslo/
--
"Palmový olej se získává z dužnatých plodů palmy olejné. Někde se mu také říká červený palmový olej, kvůli jeho červeno-oranžové barvě.
V osmdesátých letech minulého století (tedy kolem roku 1980) byl palmový olej v celé řadě potravin nahrazen transmastnými kyselinami, protože se lékaři domnívali, že konzumace tropických olejů (včetně palmového) vede k poškození zdraví srdce a ke zvýšení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Nicméně poté, co odborné studie prokázaly zdravotní rizika transmastných kyselin, začaly potravinářské firmy znovu používat palmový olej.
Kromě potravin najdeme palmový olej také v řadě dalších výrobků, například v zubních pastách, mýdlech nebo kosmetických přípravcích.
Navíc se může používat také při výrobě bionafty, která je alternativním zdrojem energie .
Palmový olej se používá při vaření, zejména v západní Africe a přidává se také do kari, celé řady potravin, ale i jiných výrobků nebo pohonných hmo
"Bambucké máslo v pekárně: Zdravější a funkčnější olej než palmový?í
Anglický zdroj uvádí vyjádření holandského dodavatele, že, bambucké máslo má méně nasycených tuků (o 40 %), je jemnější, takže brzy porazí palmový tuk.
Pečivo z něj je jemnější a chutnější než z palmového oleje.
Odpověděl/a – 24.březen 14:28
V odkazu se dovíte víc
"Bambucké máslo
neboli shea butter je tuk extrahovaný ze stromu ořechu afrického (Vitellaria paradoxa). Je široce používané v kosmetice jako hydratační krém.
Bambucké máslo je jedlé a používá se v přípravě potravin
v některých afrických zemích. Občas je bambucké máslo smíšené
s jinými oleji jako náhražka kakaového másla, ačkoli chuť je znatelně
odlišná.
–
V odkazu najdete, kde se bambucké máslo používá v kuchyni.
„Bambucké máslo má tradičně využití v africké kuchyni podobně jako v Asii kokosový olej. Využívá se také pro výrobku léků a v neposlední řade pro výrobu kvalitní čokolády místo kakaového másla. V Evropě se bambucké máslo používá do luxusních dortů, pralinek a dalších sladkostí nebo třeba jako kvalitní tuk do kořenících směsí a bujónů.“
https://www.bambucke-maslo.eu/
https://www.naturescare.cz/bambucke-maslo/
--
"Palmový olej se získává z dužnatých plodů palmy olejné. Někde se mu také říká červený palmový olej, kvůli jeho červeno-oranžové barvě.
V osmdesátých letech minulého století (tedy kolem roku 1980) byl palmový olej v celé řadě potravin nahrazen transmastnými kyselinami, protože se lékaři domnívali, že konzumace tropických olejů (včetně palmového) vede k poškození zdraví srdce a ke zvýšení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Nicméně poté, co odborné studie prokázaly zdravotní rizika transmastných kyselin, začaly potravinářské firmy znovu používat palmový olej.
Kromě potravin najdeme palmový olej také v řadě dalších výrobků, například v zubních pastách, mýdlech nebo kosmetických přípravcích.
Navíc se může používat také při výrobě bionafty, která je alternativním zdrojem energie .
Palmový olej se používá při vaření, zejména v západní Africe a přidává se také do kari, celé řady potravin, ale i jiných výrobků nebo pohonných hmot."
"Bambucké máslo v pekárně: Zdravější a funkčnější olej než palmový?í
Anglický zdroj uvádí vyjádření holandského dodavatele, že, bambucké máslo má méně nasycených tuků (o 40 %), je jemnější, takže brzy porazí palmový tuk.
Pečivo z něj je jemnější a chutnější než z palmového oleje.